Încă o lovitură pentru deţinuţii „scriitori”. Anunţul făcut de ministrul Justiţiei

Ministerul Justiţiei a făcut deja modificări la legea care le permite deţinuţilor să iasă mai devreme din puşcărie, dacă scriu cărţi cu caloare ştiinţifică. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, va trimite modificările către Guvern pe 3 februarie.

RomaniaTV.net
21 ian. 2016, 09:46
Încă o lovitură pentru deţinuţii „scriitori”. Anunţul făcut de ministrul Justiţiei

Coşmarul deţinuţilor care sperau să iasă mai repede din puşcărie cu ajutorul cărţilor este pe cale să devină realitate. Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a declarat că pe 3 februarie va prezenta Guvernului proiectul ordonanţei prin care să se modifice legea ce permite în prezent condamnaţilor să obţină scăderea unui număr de zile din pedeapsă scriind cărţi ştiinţifice.

În prezent, la ANP se desfăşoară un control de către Corpul de Control al Guvernului pentru a se afla câte cereri de au fost depuse pentru acordarea de zile libere în contul scrierii unor cărţi. „Nu pot sa fac o declaratie in plus privind un control care e in desfasurare. Dupa cum stiti, Corpul de control al premierului este independent”, a comentat Raluca Prună.

Citeşte şi Raluca Prună, despre decizia CCR privind urmărirea penală: Aştept motivarea grabnică a hotărârii. E posibil să fie OUG

Săptămâna trecută, ministrul Justiţiei arăta că există decizii din anii trecuţi ale instanţelor din România care au refuzat să reducă pedepse cu închisoarea pentru publicarea de lucrări, motivând că respectivele lucrări nu erau ştiinţifice.

„În primul rând bunul simţ stabileşte că este o lucrare ştiinţifică, dacă am o lucrare, nu ştiu, despre faptul că astăzi plouă, cred că suntem cu toţii de acord că nu este o lucrare ştiinţifică, dar în afară de o primă cenzură a bunului simţ, repet, aceste lucrări erau în cele din urmă cenzurate de o instanţă care sigur nici instanţa, nici judecătorul nu este ţinut să se pronunţe cu privire la absolut orice fel de domeniu ştiinţific, dar există expertize judiciare ce pot fi cerute”, spunea Raluca Prună.

Prună a precizat că există decizii din anii trecuţi ale instanţelor din România care au refuzat reducerea pedepsei motivând că lucrarea prezentată nu este o lucrare ştiinţifică, de exemplu pentru că are prea multe poze.

„Încă nu am finalizat ancheta pentru a vedea câte astfel de cereri s-au făcut, dar eu sunt convinsă că au fost mult mai multe cereri decât numărul de lucrări ce au fost reţinute în cele din urmă ca fiind lucrări ştiinţifice”, a mai spus ministrul.

Întrebată care este soarta celor care scriu lucrări cu un real caracter ştiinţific, Prună a spus că, potrivit Codului penal, ceea ce se analizează când se cere eliberarea condiţionată este inclusiv conduita condamnatului, buna sa purtare şi mai ales dovada de îndreptare.