Încă o sută de camioane din convoiul umanitar rus au pătruns în Ucraina

Încă aproximativ o sută de camioane din convoiul umanitar rus au trecut vineri frontiera ucraineană fără permisiunea autorităţilor de la Kiev, după ce anterior alte 34 de camioane din acelaşi convoi au procedat la fel, relatează agenţia EFE citând un corespondent al postului Rossiya 24 aflat la faţa locului, potrivit Agerpres.

22 aug. 2014, 12:53
Încă o sută de camioane din convoiul umanitar rus au pătruns în Ucraina

O sută de camioane din convoiul umanitar rus au trecut vineri frontiera ucraineană fără permisiunea autorităţilor de la Kiev. Spre deosebire de primele 34 de camioane, această a doua coloană nu a fost inspectată de autorităţile ucrainene, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate al Ucrainei, Andrei Lîsenko.

Pe de altă parte, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), Valentin Nalivaicenko, citat de Reuters, a declarat că trupele ucrainene nu vor ataca aceste camioane pentru a evita orice provocare. ‘Ucraina va contacta Comitetul Internaţional al Crucii Roşii pentru a se asigura că nu vom fi ţinta unor provocări (în urma unor acuzaţii) că am reţine sau am folosi forţa împotriva vehiculelor aşa-numitului convoi umanitar’, a explicat oficialul ucrainean.

Grănicerii şi vameşii ucraineni au început joi inspectarea primelor camioane din cele aproape 300 care compun convoiul umanitar rus blocat de mai mult de o săptămână la frontiera ruso-ucraineană. Operaţiunea s-a desfăşurat în partea rusă a graniţei, la punctul de frontieră Doneţk, întrucât partea ucraineană a frontierei este controlată de insurgenţii rusofoni.

Moscova a decis vineri să nu mai aştepte avizul Ucrainei şi să trimită primele camioane în estul Ucrainei. Crucea Roşie a anunţat într-o postare pe Twitter că nu a escortat convoiul rus în Ucraina, din cauza situaţiei ‘volatile’ în ce priveşte securitatea.