Încă o ţară est-europeană reclamă STANDARDE DUBLE la produsele alimentare comercializate în UE

Teste de laborator au confirmat suspiciunile conform cărora produsele alimentare de import comercializate în Letonia și produsele acelorași branduri care se vând în Europa de Vest nu sunt de aceeași calitate, a anunțat marți Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Letonia.

21 nov. 2017, 17:08
Încă o ţară est-europeană reclamă STANDARDE DUBLE la produsele alimentare comercializate în UE

Alte câteva țări din Europa Centrală au efectuat teste similare asupra diferenței de calitate a produselor alimentare și și-au prezentat concluziile. În timpul discursului său anual privind starea UE, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a denunțat această practică ‘intolerabilă’.

Efectuând investigații în cadrul ‘programului privind standardele duble’, Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Letonia a comparat 38 de eșantioane de produse alimentare și trei eșantioane de mâncare pentru animale.

De exemplu, testele pe eșantioane de cremă de ciocolată și alune ale unei companii au arătat că produsul comercializat în Germania conținea lapte praf degresat, în timp ce produsul cu același nume comercializat în Letonia era făcut din zer praf. De asemenea, o comparație între batoanele de ciocolată vândute în Germania cu cele comercializate în Letonia de același producător a dezvăluit că etichetele lor erau identice, însă testele de laborator au arătat că proporțiile de alune și ciocolată erau diferite și în ambele cazuri conținutul de alune era sub 20%, contrar procentului notat pe etichetă.

Citeşte şi Autorităţile controlează calitatea alimentelor importate din Uniunea Europeană. Esticii se plâng de calitatea inferioară a produselor

‘Făcând o comparație cu testele efectuate în alte țări — în Republica Cehă, Slovacia — am văzut că rezultatele noastre sunt destul de similare. Conform reglementărilor curente, un produs care nu conține ingrediente interzise și are toate ingredientele menționate pe etichetă poate fi absolut legal vândut pe piață, astfel că acum Comisia Europeană se confruntă cu o mare provocare: trebuie să identifice cauzele pentru aceste diferențe calitative și să elimine standardele duble’, a declarat Maris Balodis, directorul general al Autorității Sanitare Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Letonia.

Autoritatea a trimis datele obținute către Centrul de Cercetare al Comisiei Europene pentru continuarea analizelor.