Încălzeşti mâncarea în recipiente de plastic la cuptorul cu microunde? Află la ce PERICOLE te expui

Cu toţii am încălzit, cel puţin o dată, mâncarea în recipiente de plastic la cuptorul cu microunde, fără să ne dăm seama la ce pericole ne expunem.

30 aug. 2014, 06:13
Încălzeşti mâncarea în recipiente de plastic la cuptorul cu microunde? Află la ce PERICOLE te expui

Încălzirea alimentelor în cutii de plastic, la cuptorul cu microunde, este o opţiune rapidă şi la îndemână, mai ales la muncă sau când suntem în criză de timp. Dar acest lucru poate fi dăunător pentru sănătatea noastră. Este important să înțelegem de ce containerele alimentare de plastic sunt o problemă și cum să evităm pericolele.

De ce recipientele de plastic sunt periculoase

Când foloseşti recipiente de plastic în cuptorul cu microunde, în funcție de tenperatură şi timpul necesar încălzirii alimentelor, substanțele chimice utilizate pentru producerea plasticului pot contamina mâncarea. Producătorii de recipiente de plastic ar trebui, teoretic, să testeze produsele lor pentru a fi siguri că acest pericol nu există, şi să semnaleze acest lucru cu o etichetă pe care să scrie „microwave safe” (acest recipient poate fi folosit în cuptorul cu microunde).

Citeşte şi Apa din sticle de plastic băută pe caniculă este dăunătoare

Prezenţa etichetei „microwave safe” este o indicație că testele necesare au fost efectuate și că riscul de scurgeri chimice în produsele alimentare este scăzut, potrivit ostheopatic.com.

Problemele cauzate de recipientele de plastic au fost studiate la animale. În cadrul acestor studii s-a observat că dozele mari de substanțe chimice toxice din plastic pot provoca boli ale sistemului de reproducere, cancer si alte probleme de sănătate. Se crede, totuși, că scurgerea chimicalelor din plastic în cantități foarte mici nu reprezintă un pericol pentru sănătatea oamenilor.

Cantitatea de substanțe chimice care ajunge în alimente depinde de tipul de material plastic care se foloseşte în cuptorul cu microunde, alimentele încălzite și starea recipientului. Recipientele crăpate și cele care au fost spălate de sute de ori eliberează mai multe toxine atunci când sunt încălzite. Orice deformări sau modificări de culoare ale recipientului sunt un semn că e timpul să-l arunci la coșul de reciclare.

Reîncălzirea alimentelor lichide sau foarte grase, ca smântână sau untul, în recipiente de plastic este întotdeauna o idee proastă. Alimentele grase absorb mult mai multe dintre aceste substanțe chimice nocive atunci când sunt încălzite.

Regula de bază

În general, dacă nu vezi pe recipientul de plastic un semn care să zică „microwave safe”, nu îl folosi în cuptorul cu microunde. Sticlele de apă din plastic, alte recipiente rămase de la alimente, de exemplu cutiile de iaurt, maioneza, muştar, îngheţată, nu sunt concepute pentru a fi folosite la cuptorul cu microunde.

Alimentele se încălzesc cel mai bine în recipiente de sticlă sau ceramice, sau, şi mai bine, pe aragaz sau în cuptor.

Citeşte şi Pungile de plastic de unică folosinţă vor fi interzise din 2016