ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Reducere accelerată a numărului de albine sălbatice din cauza pesticidelor neonicotinoide

Reducerea numărului de albine provoacă îngrijorare pe plan mondial. Diverse studii au stabilit o legătură între diminuarea populațiilor de albine și folosirea anumitor pesticide. Sunt în vizor în special neonicotinoidele, a căror utilizare a fost restrânsă în Uniunea Europeană în 2013 în încercarea de a proteja albinele.

21 aug. 2016, 15:09
ÎNCĂLZIRE GLOBALĂ. Reducere accelerată a numărului de albine sălbatice din cauza pesticidelor neonicotinoide

Albinele sunt foarte importante atât pentru sănătatea ecosistemelor, cât și pentru producția de alimente, având în vedere polenizarea efectuată de ele, semnalează cotidianul spaniol El Mundo, preluat de Agerpres.

Neonicotinoidele sunt utilizate frecvent în tratarea semințelor, iar albinele sunt vulnerabile la efectele lor, după cum au dovedit-o deja mai multe studii, majoritatea efectuate în arii geografice concrete sau în perioade relativ scurte. Săptămâna aceasta, revista Nature Communications prezintă concluziile unor ample cercetări realizate în Anglia și care includ date din perioada 1994 — 2011. Studiul, condus de Centre for Ecology & Hydrology (CEH), a analizat impactul pesticidelor neonicotinoide asupra populațiilor formate de 62 de specii de albine și bondari sălbatici în Anglia. În Regatul Unit, aceste pesticide se utilizează din 2002. În 2011, 83% din culturile de rapiță din țară erau tratate cu ele.

Potrivit cercetătorilor, scăderea numărului acestor insecte polenizatoare a fost, în medie, de trei ori mai mare în rândul speciilor care își căutau hrana în mod regulat în culturi tratate, ca bondarul (Bombus terrestris), decât cele care preferau florile. Albinele sălbatice din Anglia intrau în contact cu neonicotinoidele mai ales în culturile de rapiță.

Acest studiu s-a axat pe rapiță pentru că în Regatul Unit este principala cultură care a fost tratată pe scară largă cu neonicotinoide dintre culturile care asigură în mod normal hrana albinelor, a explicat pentru El Mundo autorul principal al studiului, Ben Woodcock.

Pesticidele nu ucid albinele în mod instantaneu. Efectul lor, potrivit Woodcok, este mai subtil. În cazul albinelor de miere care își iau hrana din culturi tratate cu aceste insecticide există o mai mare probabilitate de a se simți dezorientate. Ies să culeagă polen și nectar și apoi nu mai pot găsi calea de întoarcere la stup. „Din păcate nu s-au făcut cercetări privind impactul acestor pesticide asupra celei mai mari părți a speciilor de albine. Și tocmai acest lucru am făcut noi. Pentru prima dată am realizat un studiu pe scară largă (toată Anglia) pe o perioadă amplă (18 ani) și pentru un număr mare de specii de albine (62)”, a subliniat Woodcock.

Neonicotinoidele nu sunt singura cauză a declinului populațiilor de albine. Este vorba despre mulți factori, printre care schimbările climatice, pierderea habitatului, bolile și, desigur, folosirea pesticidelor, a mai spus Woodcock.