Încălzirea climatică schimbă culturile: Cartofii, grâul şi porumbul riscă să fie înlocuiţi cu banane

Banane în loc de cartofi, pe terenurile din România. Aceasta este concluzia la care au ajuns specialiştii din domeniul agriculturii. În urma unui studiu, ei spun că, din cauza încălzirii globale, unele culturi nu se mai pot dezvolta la noi în ţară.

RomaniaTV.net
31 oct. 2012, 16:23
Încălzirea climatică schimbă culturile: Cartofii, grâul şi porumbul riscă să fie înlocuiţi cu banane

Astfel, culturile de porumb, grâu şi mai ales cartofi, ar putea fi înlocuite cu plantaţii de bananieri. Schimbările climatice ar putea face ca bananele să devină principala sursă de hrană pentru milioane de oameni, în următorii ani. Culturile de cartofi vor avea mult de suferit, aceştia având nevoie de temperaturi mai mici pentru a se dezvoltă.

În această situaţie, specialiştii au însă şi o variantă viabilă, spun ei, pentru fermieri. În locul culturilor de cartofi să se cultive banane, mai ales în ţările în care temperaturile vor creşte simţitor. Ceea ce înseamnă că va apărea o provocare şi pentru bucătari. Aceştia vor trebui să găsească reţete noi pentru prepararea bananelor. Oamenii se tem însă că nu vor găsi un înlocuitor pentru cartofi, iar bananele nu le văd ca pe o sursă de hrană zilnică.

Cercetătorii spun că astfel de schimbări au mai avut loc în trecut. Spre exemplu în urmă cu 20 de ani nu se consuma aproape deloc orez în Africa, iar acum se consumă.