Încălzirea globală ne va face mai scunzi

Încălzirea globală ne-ar putea face mai scunzi, spun oamenii de ştiinţă, după ce au descoperit că, în timpul ultimei mari încălziri climatice, caii s-au micşorat.

RomaniaTV.net
27 feb. 2012, 08:57
Încălzirea globală ne va face mai scunzi

Paleontologii care au studiat cai fosilizaţi au descoperit o legătură directă între mărimea mamiferelor şi temperatura planetei – cu cât este mai cald, cu atât animalele sunt mai mici.

Cercetătorii de la universităţile Florida şi Nebraska s-au folosit de fosile pentru a urmări evoluţia cailor – de când au apărut ei, acum 56 de milioane de ani, până în prezent. Când temperaturile creşteau, caii se micşorau şi invers, a spus dr.  Jonathan Bloch, de la Muzeul de Istorie Naturală din Florida. La un moment dat, deveniseră mici ca o pisică.

Cercetătorii spun că actuala încălzire globală ar putea avea acelaşi efect asupra mamiferelor, şi chiar şi asupra oamenilor.

Când au apărut caii, erau cât un câine de talie mică, după care s-au micşorat şi mai mult, iar apoi au crescut rapid, explică cercetătorul, subliniind că aceste variaţii de talie corespund schimbărilor climatice.

„Dacă încălzirea globală de acum continuă în acelaşi ritm, o să ajungem să avem 1 metru înălţime”, glumeşte cercetătorul Phillip Gingerich, de la Universitatea Michigan.