Încălzirea globală scoate la iveală metale toxice: Cantităţi enorme de mercur au fost găsite în permafrost

Regiunile cu sol îngheţat (permafrost) din emisfera nordică ascund mercuri în cantităţi enorme, de două ori mai mult decât restul mercurului natural de pe planetă, potrivit descoperirilor făcute de cercetătorilor de la US Geological Survey (USGS).

RomaniaTV.net
08 feb. 2018, 12:17
Încălzirea globală scoate la iveală metale toxice: Cantităţi enorme de mercur au fost găsite în permafrost

Descoperirea poate avea implicaţii catastrofale dacă permafrostul se dezgheaţă, scrie Science Alert. Mai grav este că permafrostul a început să se dezgheţe, aşa cum s-a observat mai ales în Siberia. Mai mult decât atât, permafrostul poate fi considerat o cutie a Pandorei, conţinând compuşi periculoşi precum dioxidul de carbon, virusuri vechi de zeci de mii de ani şi mai nou, mercur.

„Nu ar fi nicio problemă de mediu dacă totul ar rămâne îngheţat, dar ştim că Pământul se încălzeşte. Deşi măsurătorile cu privire la la rata de dezgheţare a permafrostului nu au făcut parte din studiu, un permafrost în această condiţie poate duce la eliberarea mercurului – este fizică simplă”, a precizat Paul Schuster, autorul principal al studiului şi hidrolog la USGS, potrivit descopera.ro.

Citeşte şi Efectele încălzirii globale. Un fenomen ciudat îngrijorează oamenii de ştiinţă

În urma calculelor, s-a aflat că există 793 milioane de kilograme de mercur îngheţat în permafrostul emisferei nordice, cantitate de aproximativ 10 ori mai mare decât emisiile de mercur provocate de oameni în ultimii 30 de ani. Dacă includem şi solurile neîngheţate din regiunile nordice unde se găseşte şi permafrostul există 1,65 de miliarde de kilograme de mercur în subteran – de două ori mai mult decât tot mercurul găsit în restul regiunilor, în ocean şi în atmosferă.

Mercurul poate ajunge în pânze freatice, iar de acolo, implicaţiile pot fi catastrofale. Mercurul anorganic poate fi transformat în metilmercur, o toxină extrem de puternică ce afectează sistemul nervos.

Citeşte şi Mezelurile au mai mult MERCUR decât vaccinurile