Încasări de 46 milioane lei peste nivelul planificat, la bugetul Capitalei

Consilierii generali ai Capitalei au aprobat, miercuri, cu 36 voturi pentru, unul împotrivă și 11 abțineri execuția bugetului Municipiului București pentru primele șase luni ale acestui an.

RomaniaTV.net
19 iul. 2017, 15:53
Încasări de 46 milioane lei peste nivelul planificat, la bugetul Capitalei

Conform raportului de specialitate, în comparație cu veniturile planificate de 1,95 miliarde lei, încasările efective au fost de 1,99 miliarde lei, înregistrându-se o depășire cu aproximativ 2% a prevederilor planificate, pe seama cotelor defalcate din impozitul pe venit, capitol de venituri la care s-a înregistrat un plus de 46 milioane lei față de estimările inițiale.

În ce privește cheltuielile, totalul planificat pe semestrul I a fost de 2,31 miliarde lei, iar plățile efective au fost de 1,34 miliarde lei, procentul de realizare fiind de aproximativ 56%. Mai exact, pentru secțiunea de funcționare au fost aprobate cheltuieli de 1,6 miliarde lei, din care au fost efectuate 1,2 miliarde lei (reprezentând aproximativ 74%). Pentru secțiunea de dezvoltare au fost prevăzute cheltuieli de 670 milioane lei, din care s-au efectuat 116 milioane lei (reprezentând aproximativ 17%).

„Dificultățile în execuție au fost explicate de ordonatorii secundari și/sau terțiari de credite, precum și de aparatul de specialitate ca fiind cauzate de modificările legislative în domeniul achizițiilor publice și de procedura specifică de contestații în acest domeniu precum și de aprobarea cu întârziere a legii bugetului de stat pe anul 2017, care a determinat astfel și prelungirea termenului de aprobare a bugetului Municipiului București”, se arată în raportul de specialitate.

Consilierul general Ciprian Ciucu (PNL) și-a exprimat dezaprobarea legată de faptul că executivul a cheltuit mai puțin de 18% din suma destinată investițiilor. El a mai atras atenția asupra faptului că în timpul administrației anterioare consilierii generali erau informați trimestrial cu privire la stadiul investițiilor.

Alexandru Gâdiuță (USR) a remarcat „nivelul mic al execuției pe secțiunea cheltuieli”, comparativ cu secțiunea funcționare.

Viceprimarul Aurelian Bădulescu (PSD) a precizat că un nivel de 18% al cheltuielilor este „normal” în condițiile în care bugetul Municipalității a fost aprobat abia în aprilie.

„Suntem în parametrii de execuție cu toate investițiile și lucrurile merg pe cursul lor”, a spus el.

„Ați venit foarte târziu cu bugetul și este doar vina dumneavoastră, a executivului Primăriei. Normal ar fi fost să vă gândiți să veniți cu bugetul înainte de sfârșitul anului. (…) Hai să fim serioși… Care au fost fluctuațiile bugetare pentru București? (…) Ați venit foarte târziu cu bugetul, vina vă aparține. Da, mai puțin de 18% este normal, atunci când îți propui să cheltuiești maxim 25% din buget. Și anul trecut ați rămas cu banii necheltuiți”, a spus Ciucu.

El a mai susținut că actuala administrație alocă sume prea mici pentru investiții, dar nu cheltuie nici măcar aceste sume, deoarece nu e orientată „spre dezvoltare, ci doar spre pomeni”.

„Toate investițiile care erau blocate după ce ați fost dumneavoastră la conducere (PNL, n.r.) au fost deblocate”, a replicat Culea Marian Orlando (PSD).