INCENDIU COLECTIV. Familia unui tânăr mort rupe tăcerea: Oamenii drogaţi se trăgeau de legături în aceeaşi sală cu el

Familia lui Radu Sienerth, ultima victimă a incendiului din Colectiv, face mărturii cutremurătoare. Părinții lui Radu povestesc cum băiatul lor a stat patru luni la ATI la Toxicologie, la Floreasca, în timp ce erau mințiți că ”Unitatea Modernă de Arși funcționează, dar acolo n-o să mai puteți să-l vedeți tot timpul”.

27 mai 2016, 07:49
INCENDIU COLECTIV. Familia unui tânăr mort rupe tăcerea: Oamenii drogaţi se trăgeau de legături în aceeaşi sală cu el

La patru luni de la cea mai mare tragedie care s-a petrecut în ultimii ani în România, încă un rănit din Colectiv moare. Tânărul studia la ASE Bucureşti, la Marketing, luase parte la programul de Internship al Guvernului României, făcând practică la Ministerul Economiei.

Citeşte şi: Unitatea de Arşi de la Spitalul Floreasca nu este funcţională. Parchetul a fost sesizat (Raport Ministerul Sănătăţii)

Timp de aproape cinci luni, familia lui a sperat într-un miracol, însă, din păcate, Radu Sienerth a ajuns a capăt de drum atunci când, pentru el, viaţa abia îşi deschidea aripile. Radu a fost ultima victimă de la Colectiv internată într-un spital din România, afecţiunile fiind prea grave pentru a putea fi transferat la o clinică din străinătate. Decesul a fost declarat la ora 12.35, la Spitalul Floreasca.

Radu avea doar 21 de ani şi era din Petroşani. El era student la ASE în Capitală, iar în noaptea de 30 octombrie mersese în clubul Colectiv cu încă doi prieteni. Cei doi au reuşit să se salveze, însă el a rămas să se lupte în flăcări. Tânărul a fost transportat la spital în stop cardio-respirator. Pe parcursul internării, băiatul a fost supus la numeroase intervenţii chirurgicale.

„A murit în urma unei complicaţii pulmonare, o hemoragie masivă, care nu a mai putut fi controlată. Pacientul, de-a lungul timpului, a făcut toate complicaţiile posibile şi, cu ajutorul nostru, a reuşit să supravieţuiască până astăzi – un efort de patru luni şi jumătate”, declara atunci presei doctorul Ioan Lascăr, de la Spitalul Floreasca.

Piere la Toxicologie, deși spitalul raportase deschiderea Unității de Arși

Ceea ce nu s-a știut până azi e că Radu a murit în secția ATI de la Toxicologia Spitalului de Urgență Floreasca. Acolo a ajuns imediat după „Colectiv”, acolo și-a încheiat viața.

„Oamenii drogați se trăgeau de legături în aceeași sală cu el. Radu îi vedea, dar nu putea mișca decât ochii. Clipea mai des, era speriat, îi citeam asta din priviri. Ceea ce am suferit în acel spital nu voi uita niciodată. Nu mă refer la medici, deși și asta e de discutat, ci la șefi și la organizare. Și arăt cu degetul, nu mi-e rușine s-o spun, lipsa aproape generală de umanitate. Unii din personal sunt pur și simplu abrutizați”, povestește tatăl său pentru tolo.ro.

La începutul lunii martie, şeful Secției de chirurgie plastică și reparatorie a Spitalului de Urgență Floreasca, prof. dr. Ioan Lascăr, declara că prognosticul în cazul tânărului rămâne rezervat.

„Din punctul de vedere al leziunilor de arsură aș spune că nu mai contează. Pacientul care a fost cel mai grav din lotul nostru — el era decedat la internare — a fost cu stop cardio-respirator resuscitat la internare. A avut o mulțime de complicații chiar din start din cauza specificului accidentului. Practic, a parcurs toate complicațiile posibile imaginabile pentru acest tip de traumatism asociat cu arsură complexă, însă am reușit să trecem peste ele cu eforturi mari. El luptă și noi luptăm, dar este prematur să putem trage o concluzie. A avut și perioade mai bune și perioade mai puțin bune. Pacientul se alimentează. Prognosticul, ca în cazul oricărui bolnav ars grav, rămâne rezervat până la externare”, afirma Ioan Lascăr.

Inaugurată de trei ori, nedeschisă complet niciodată. Din toată Unitatea Modernă, Radu s-a ales cu un pat la Toxicologie. „Doctorul Lascăr ne-a zis că dacă l-am duce în Unitatea de Arși nu am mai avea acces la el. De fapt, nu era deschisă! Știam și m-a supărat că mă ia de prost. Lui Radu i-au montat la Toxicologie un pat dedicat pentru noua secție de arși. Atunci am tras aer amar în piept. Ne-a fost clar că secția nu e deschisă și că Radu va rămâne la toxicologie. Un mare ars stătea alături de pacienți vegheați de poliție”, spune tatăl.

La ATI Toxicologie, într-o seară, Radu răcește. „Viroză respiratorie”. Starea i se agravează. Părinții susțin că erau geamurile deschise mereu în salonul de ATI, unul nespecializat pentru îngrijirea arșilor.

„Am zis că sparg zidurile cu capul”, își amintește Valter.

Radu Sienerth moare pe 26 martie.

Radu Eduard Sienerth studia la Facultatea de Marketing din cadrul Academiei de Studii Economice Bucureşti, între domeniile sale de interes regăsindu-se sectorul energetic, atât cel din surse convenţionale, cât şi cel din surse regenerabile.

Provenind dintr-o zonă cu un caracter predominant minier (Petroşani, jud. Hunedoara), din primele etape ale parcursului academic s-a implicat într-o serie de activităţi conexe, cum ar fi: proiectele Space Week şi Play Energy, precum şi participarea anuală la evenimentul „Let’s Do It Romania!”.

De asemenea, tânărul s-a remarcat prin participarea la o serie de olimpiade şi comunicări ştiinţifice în cadrul ciclurilor gimnazial şi liceal, precum şi la o serie de conferinţe pe teme economice şi de dezvoltare antreprenorială organizate la nivelul universităţii.

Radu deţinea atestate de competente profesionale în domeniile IT (ECDL) şi limbi străine (engleză). Pe plan profesional, a activat în domeniul consultantei financiare la o bancă de top din România şi a efectuat un stagiu de practică la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului.

Un număr de 64 de persoane și-au pierdut viața în urma tragediei din 30 octombrie 2015, din Club Colectiv, dintre care 27 au murit în incendiu, 25 în spitalele din țară și 12 în străinătate. Totodată, peste 150 de persoane au fost rănite, fiind tratate în spitale din București și străinătate.

Cei trei patroni de la clubul Colectiv sunt cercetați penal pentru ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, fiind eliberați din arest preventiv la sfârșitul lunii decembrie 2015, după ce au stat aproape două luni după gratii.

Citeşte şi Doi supravieţuitori din infernul din Colectiv fac MĂRTURII CUTREMURĂTOARE de pe patul de spital: Am călcat peste oameni