INCENDIU COLECTIV. Procurorii au ridicat noi probe din clubul groazei

Procurorii de la Parchetul General au mers, miercuri dimineaţă la Club Colectiv pentru a ridica noi probe importante pentru dosar. Anchetatorii au ridicat de la clubul care a ars pe 30 octombrie 2015 camerele de supraveghere care au filmat momentul izbucnirii incendiului soldat cu 63 de morţi şi cu zeci de răniţi.

RomaniaTV.net
20 ian. 2016, 08:21
INCENDIU COLECTIV. Procurorii au ridicat noi probe din clubul groazei

Procurorii care investighează incendiul de la Club Colectiv au ridicat, miercuri, camerele de supraveghere montate în club şi suporturile acestora, după ce iniţial au intrat în posesia imaginilor filmate în club în noaptea groazei.

Numărul persoanelor decedate în urma incendiului de la Colectiv este de 63, dintre care 27 au murit pe loc, iar restul în spitale din ţară şi din străinătate.

Citeşte şi Clubul COLECTIV, incendiat controlat în cadrul unui experiment judiciar

Anchetatorii au stabilit până în prezent că incendiul de la clubul Colectiv s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți și tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în local.

Cei trei administratori și acționari ai clubului – Paul Gancea, George Anastasescu și Costin Mincu – au fost arestați preventiv pentru săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și vătămare corporală din culpă, iar ulterior au fost plasaţi în arest la domiciliu.

Procurorii au analizat imaginile surprinse de camere înainte şi în timpul incendiului, iar experţi INSEMEX lucrează la un raport cu privire la cauza incendiului.

Directorul instituţiei, George Găman, a declarat că acesta trebuie să aibă „o rigurozitate ştiinţifică”. „Vom finaliza raportul de expertiză privind incendiul din Clubul Colectiv la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie, încă nici nu a durat foarte mult. Acesta trebuie să aibă o rigurozitate ştiinţifică. Printre alte lucrări, am făcut şi o simulare a incendiului, dar rezultatele raportului nu pot fi făcute publice, deoarece avem un acord de confidenţialitate cu Parchetul General (n.r. – Parchetul Înaltei curţi de Casaţie şi Justiţie). Dânşii au ordonat această lucrare, iar la final le-o vom preda lor”, a spus Găman.

Expertiza, odată finalizată, va fi înaintată Parchetului instanţei supreme, care a ordonat realizarea lucrării.

Potrivit primelor date din ancheta penală în cazul Colectiv, incendiul a izbucnit din cauza artificiilor de exterior care au aprins în câteva secunde burele de pe pereţii clubului. Experţii de la Petroşani au reconstituit incendiul din Colectiv şi au concluzionat că artificiile de exterior au aprins imediat buretele de pe pereţi, iar focul s-a extins în 50 de secunde la tavan.

Din primele cercetări, acei bureţi nu au fost curăţaţi cu detergenţi, însă focul s-a propagat cu foarte mare viteză.