Incendiu devastator lângă Kiev: Flăcările pot fi stinse în zeci de ore. Cinci persoane şi-au pierdut viaţa

Un puternic incendiu a izbucnit luni la un depozit petrolier din Hlevaha, localitate situată la 30 kilometri de Kiev, incendiul generând explozia a 16 rezervoare pline cu petrol. Incendiul s-a extins marți dimineața și spre o pădure din apropierea terminalului de petrol. Cinci persoane, inclusiv trei pompieri, au murit în incendiu.

09 iun. 2015, 09:02

UPDATE 21:06 Cinci persoane şi-au pierdut viaţa în incendiul de lângă depozitul petrolier, potrivit celui mai recent bilanţ comunicat de autorităţile ucrainene. Între victime se numără trei pompieri care încercau să stingă focul ce a provocat ulterior explozia devastatoare din depozit. 

UPDATE 20:10 Trupurile neînsuflețite a trei membri ai echipelor de salvare care încercau să stingă incendiul de la depozitul petrolier de lângă Kiev, care anterior fuseseră dați dispăruți, au fost descoperite la fața locului, a anunțat ministrul de interne al Ucrainei, Arsen Avakov, într-o postare pe Twitter, informează agenția de presă Unian.

UPDATE 18:16 Sunt necesare alte 24 de ore pentru a putea stinge incendiul de proporții de la depozitul petrolier de lângă Kiev, a estimat, marți după-amiaza, șeful Serviciului de Stat pentru Situații de Urgență al Ucrainei, Nikolai Cecetkin, informează agenția de presă Unian. Pe de altă parte, potrivit ministrului de interne ucrainean, incendiul ar putea fi stins în următoarele 12 ore, potrivit RIA Novosti.

UPDATE 17:00
Ministerul Situaţiilor Excepţinale din Rusia şi-a propus serviciile sale ucrainenilor în stingerea flăcărilor de lângă Kiev. Într-o scrisoare oficială expediată autorităţilor de la Kiev, ruşii spun că salvatorii lor dispun de o vastă experienţă în soluţionarea acestui fel de situaţii, transmite RIA Novosti.

UPDATE: 16:50 Focul de la depozitul petrolier din Vasilkov a izbucnit din cauza unui atac terorist, consideră operatorul BRSM-Nafta al companiei State Oil, transmite publicaţia Bigmir.net.

UPDATE: Guvernul ucrainean se reunește marți după-amiaza în ședință de urgență pentru a discuta situația creată în apropiere de Kiev, după ce un incendiu de proporții a izbucnit la un depozit petrolier, incendiu care continuă să se extindă, informează Interfax-Ukraina.

”O ședință de urgență a fost convocată ca urmare a incendiului izbucnit la depozitul petrolier de la Hlevaha. Vor fi luate toate măsurile necesare”, a declarat vicepremierul ucrainean Viacelsav Kirilenko, care asigură și prerogativele de prim-ministru, în contextul în care premierul Arseni Iațeniuk se află într-o vizită în SUA, potrivit Agerpres.

Autoritățile ucrainene au început marți să evacueze civilii din zona afectată. Potrivit serviciului de presă al Ministerului de Interne ucrainean, o persoană a murit și alte 14 au fost rănite, între care șase membri ai Serviciului pentru Situații de Urgență.

Incendiul s-a declanșat luni seara la un rezervor cu o capacitate de 900 m3, iar flăcările s-au propagat ulterior și la celelalte rezervoare.

Mass media ucrainene au transmis că flăcările s-au extins deja asupra tuturor celor 17 cisterne cu petrol din acest depozit, iar unele dintre flăcări s-au ridicat până la înălțimea unui bloc cu 9 etaje. Conform unor surse, fiecare cisternă are o capacitate de circa 5.000 de tone.

Cauza probabilă a incendiului este manipularea neglijentă în timpul unei încercări de furt de combustibil, a transmis Unian.