INCENDIU în Club Colectiv. Mărturii cutremurătoare: „Probabil aşa arată infernul”

Un martor la tragedia care s-a produs vineri seara în Club Colectiv din Bucureşti a postat pe Facebook o descriere cutremurătoare a lucrurilor pe care le-a văzut printre zecile de ambulanţe şi printre medicii disperaţi să salveze cât mai multe vieţi de tineri care când au cumpărat bilete la concertul trupei favorite nu s-au gândit că ar putea să nu mai apuce ziua de mâine.

RomaniaTV.net
30 oct. 2015, 23:07
INCENDIU în Club Colectiv. Mărturii cutremurătoare: „Probabil aşa arată infernul”

Costin Ştucan a povestit pe Facebook scenele cutremurătoare care i s-au aşternut în faţa ochilor:

Am fost acolo, dar n-am fost în stare să scot telefonul din buzunar. Am văzut paramedici făcându-i masaj cardiac cu rândul unui tânăr întins inert pe o targă, în timp ce prietena voia să-l aducă înapoi frecându-i disperat palma. Am văzut alţi paramedici, şi alţii pompând mecanic cu palmele în sternul altor tineri care nu se vedeau. Am văzut băieţi arşi, tremurând în stare de şoc, fete plângând, asistente fugind dezorientate cu pungile de plasmă. Zeci de salvări, zeci de maşini de pompieri.

N-a fost explozie. Conform celor care apucaseră să iasă, spectatorii au aprins artificii, iar buretele care antifona peretele clubului a luat foc. O jandarmeriţă de 25-26 de ani mărturisea că n-a văzut niciodată aşa ceva. Pomenea despre 20 de persoane fără puls.

Probabil aşa arată infernul. Plus sunet asurzitor de sirene. Rugaţi-vă pentru tinerii întinşi pe tărti,în stradă, cu inima oprită„.

Printre cei aflaţi la concert s-a numărat şi jurnalista Anamaria Adam, care a scăpat cu viaţă. „Am reuşit să scap cu viaţă, am fost la lansarea unui disc al unor prieteni ne-am dus la grupul sanitar şi am auzit că a luat foc. Nu ştiam ce a luat foc. Eram cu o prietenă foarte bună, aproape de scenă, am văzut cum tavanul clubului lua foc şi am început să fugim. Au fost momente delicate şi bizare pe care nu le conştientizez foarte bine”, a povestit Ana Adam, cu vocea gâtuită de lacrimi.

Jurnalista a povestit, la România TV, că din cauza panicii care s-a creat, s-a produs o busculadă: „Prietena mea m-a tras de mână, am pierdut actele, în jurul meu erau oameni foarte speriaţi şi mă gândeam: «Dumnezeule! ajută-mă să ies de aici, să scap cu viaţă». Norocul nostru era că uşile erau destul de largi de la club. Am fugit în stânga, nu am fugit în faţă că ne loveam de oameni, şi am ieşit în stânga, sperând să găsim o ieşire. Toate ieşirile dădeau spre ziduri. La un moment dat, a fost şocant, a apărut o fată care avea bluza şi părul arse şi mirosea a ars… Nu ştiu nimic despre trupă. Am mers la concert pentru că unul dintre chitariştii din trupă mi-e prieten din copilărie. Nu ştiu de el nimic, am văzut-o pe soţia lui speriată, neştiind nimic de soţul ei, am încercat să o liniştim dar e foarte greu. Pe Adi Despot l-am văzut la concert, nu ştiu dacă a apucat să iasă”.

Un alt martor aflat la faţa locului s-a aflat în club, dar ieşise cu câteva minute înainte de izbucnirea incendiului şi a povestit la România TV cele întâmplate: „Un stâlp îmbrăcat într-un material inflamabil a luat foc şi s-a degajat fum toxic. S-a instalat panica, lumea s-a îngrămădit către uşi, iar când s-a deschis uşa flacăra a izbucnit în afară. Mulţi au căzut în uşă, ieşirea s-a blocat, iar din afară se auzeau strigătele după ajutor. Nu se putea intra. Au fost oameni care au ars complet, alţii au scăpat cu răni uşoare”.

Marian, un bărbat care locuieşte în zonă şi care se îndrepta spre casă în timp ce ambulanţele soseau deja la faţa locului, a povestit la România TV că „din inerţie” a mers la faţa locului şi a încercat să salveze la ajutarea oamenilor care ieşeau din club: „Am coborât din maşină şi am intrat să salvez oameni, nu ştiu cum Dumnezeu am avut curaj să intru şi am salvat foarte multe vieţi. Felicit circa 14 de Poliţie şi pe comandant că au luat atitudine foarte repede. Au fost rapizi şi cei de la SMURD. Mi-am anunţat familia şi prietenii şi au venit cât de repede, ne-am mobilizat, am ajutat. Am văzut multe persoane în interior. Am salvat un băiat împreună cu o autoritate şi triam morţii”.

Un incendiu puternic a izbucnit, vineri seara, la un club din Capitală. Potrivit primelor informaţii, 26 persoane şi-au pierdut viaţa, iar 145 de răniţi au fost transportaţi la spitalele de urgenţă din Bucureşti cu arsuri grave. Pompierii au reuşit să lichideze incendiul şi vor preda raportul poliţiştilor şi procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, care vor deschide o anchetă în acest caz. La locul tragediei s-au deplasat şi ministrul de Interne Gabriel Oprea şi secretarul de stat Raed Arafat, care coordonează acţiunea.