Incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a fost stins. Primăria strânge fonduri pentru refacerea monumentului

Incendiul care a cuprins sâmbătă seară Palatul Episcopiei Greco-Catolice de Oradea a fost stins dupămiezul nopţii, peste o sută de pompieri participând la intervenţie, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, Camelia Roşca. Biserica ortodoxă din apropiere s-a deschis petimpul nopţii, iar preoţii au oficiat o slujbă. Primăria Oradea va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice, ”emblemă a oraşului”.

RomaniaTV.net
26 aug. 2018, 05:30
Incendiul de la Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea a fost stins. Primăria strânge fonduri pentru refacerea monumentului

Peste o sută de pompieri au acţionat în interiorul Palatului Episcopiei Greco-Catolice, fiind afectată o suprafaţă de aproximativ 1.300 de metri pătraţi, acoperişul şi tavanul etajului întâi. 

„Cei peste o sută de pompieri militari au acţionat cu zece autospeciale, cu apă şi cu spumă şi două scări. Din fericire, nu există persoane rănite”, a declarat Camelia Roşca.

Focul a fost stins după miezulnopţii, însă pompierii au rămas să supravegheze zona.

„Rămânem pentru supravegherea zonei, înlăturarea efectelor negative ale evenimentului, după care vom proceda la cercetarea cauzei de izbucnire a incendiului”, a spus reprezentanta ISU Crişana, citată de Agerpres.

Mii de oameni au ajuns sâmbătă seară în Piaţa Unirii din Oradea. Foarte mulţi dintre ei au transmis live cele petrecute, pe reţele de socializare.

Un moment emoţionant a avut loc în Piaţa Unirii. În timp ce acoperişul Palatului Episcopiei Greco-Catolice ardea, Biserica cu Lună – de rit ortodox, situată în imediata apropiere a acestuia, şi-a deschis porţile la această oră târzie din noapte. Doi preoţi au început să oficieze o slujbă religioasă, invocând-o pe Sfânta Fecioară Maria să vină în ajutorul pompierilor. Foarte mulţi oameni au intrat în catedrala ortodoxă pentru a se ruga împreună pentru ajutor divin.

Palatul Episcopiei Greco-Catolice este o clădire de patrimoniu a oraşului, considerată o bijuterie arhitectonică şi o clădire simbol pentru românii ardeleni. Faţada şi acoperişul clădirii au fost recent renovate cu milioane de euro, fiind un imobil ce dădea prestanţă Pieţei Unirii din Oradea. După intervenţia pompierilor, o mare parte a faţadei a rămas în picioare.

Primăria Oradea va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea Palatului Episcopiei Greco-Catolice

Primăria Oradea a anunţat că va demara o campanie de strângere de fonduri pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea.

Reprezentanţii Primăriei Oradea anunţă, printr-un mesaj pe Facebook, că municipalitatea se va implica pentru refacerea clădirii Palatului Episcopiei Greco-Catolice, ”unul dintre cele mai importante monumente arhitecturale din Oradea, emblemă a oraşului”.

”Întreg oraşul este emoţional afectat de pierderea acestei clădiri impresionante. Primăria Oradea împreună cu Episcopia Greco-Catolică va deschide, luni, un cont pentru strângerea de fonduri în vederea refacerii acestui monument simbol al oraşului. Primăria Oradea se va implica financiar în acest efort de reconstrucţie a Palatului Episcopal Greco-Catolic”, se arată în mesajul de pe Facebook, potrivit News.ro.

„Am anunţat pe pagina de Facebook după ce am discutat azi noapte cu Episcopia greco-catolică şi am stabilit, primăria, că vom deschide luni un cont, probabil atât în lei, cât şi în valută, pentru că am văzut că sunt oameni şi din străinătate care vor să doneze. Oferim posibilitatea ca toţi cei care doresc – instituţii, companii, cetăţeni, chiar şi oameni din afară – să poată contribui în contul respectiv. Vedem ce sumă se va strânge. Noi, oricum, Primăria, vom contribui financiar pentru reconstrucţia palatului episcopal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Sas.

Reprezentanţii municipilităţii mulţumesc pompierilor care s-au implicat pentru a reduce efectele incendiului devastator, dar şi oamenilor.

”Mulţumim pompierilor de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana care au acţionat în forţă şi cetăţenilor pentru implicare”, se mai arată în mesaj.

De asemenea, Primăria Oradea publică o fotografie cu clădirea Palatului Episcopal Greco-Catolic aşa cum arăta înainte de incediu. Clădirea este extrem de frumoasă, iar faţada tocmai fusese refăcută.

Citeşte şi: Dezastru: sediul Episcopiei Greco-Catolice, cuprins de un incendiu de proporţii catastrofale. Unul dintre turnuri s-a prăbuşit! VIDEO