Încep grădiniţele! Ce ANALIZE OBLIGATORII trebuie să cuprindă dosarul medical al copilului

Părinţii şi copiii au intrat pe ultima sută de metri cu pregătirile pentru noul an şcolar 2014-2015. În vreme ce unele grădiniţe şi-au început activitatea pe data de 1 septembrie 2014, altele îşi vor deschide porţile, luni, 15 septembrie. Înainte de a intra în colectivitate, este foarte important ca micuţilor să li se facă o serie de analize medicale.

11 sept. 2014, 06:04
Încep grădiniţele! Ce ANALIZE OBLIGATORII trebuie să cuprindă dosarul medical al copilului

Şcolile şi grădiniţe, solicită, la începutul fiecărui an şcolar, avizul medical emis de medicul de familie. Eliberarea documentelor medicale pentru copii se face gratuit de către medicii de familie. Dosarul medical pentru fiecare copil trebuie să cuprindă dovada vaccinări, avizul epidemiologic al copilului şi adeverinţa de boli cronice pentru ambii părinţi.

Mai mulţi părinţi au reclamat faptul că unele şcoli şi grădiniţe solicită la înscrierea copiilor, în afara avizului emis de medicul de familie, analize suplimentare efectuate contra cost. Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a precizat că orice solicitare privind analize suplimentare este abuzivă şi trebuie semnalată.

Grădiniţele şi şcolile nu trebuie să facă exces de zel şi să solicite alte documente medicale, pentru care părinţii să fie obligaţi să plătească. De aceea cerem părinţilor să sesizeze inspectoratul şcolar al Capitalei pentru orice situaţie abuzivă„, a declarat Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB.

Şi reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au anunţat că părinţii nu sunt obligaţi să le facă micuţilor analize suplimentare în afara avizului medical emis de către medicul de familoe. Analizele suplimentare nu sunt decontate de Casa de Asigurări de Sănătate, astfel că părinţii trebuie să le plătească.

Analizele medicale suplimentare cerute de unii directori de grădiniţe sunt:

  • examen coproparazitologic microscopic, pentru identificarea paraziţilor intestinali (giardia, oxiuri, limbrici, taenia) – 12 lei
  • exudat faringian şi nazal, pentru identificarea bacteriilor (meningoc, pneumococ, streptococ, stafilococ auriu) de la nivelul căilor respiratorii responsabile pentru menigite, amigdalite, otite, penumonii – 25 de lei
  • coprocultura (inclusiv antibiograma), pentru identificarea bacteriilor patogene din materiile fecale – 25 de lei

Condiții de înscriere la grădiniţă

Pentru a fi acceptat la o grădiniță, copilul trebuie să îndeplinească anumite condiții. În primul rând, acesta trebuie să meargă singur la baie și să nu mai poarte pampers. De asemenea, trebuie să aibă vârsta de 3 ani împliniți, dar există cazuri în care se fac excepții dacă copilul mai are puțin timp până la împlinirea anilor.

Pentru a nu avea surpriza să nu vă puteţi înscrie copilul la grădiniţă, este bine să vă duceţi să discutaţi cu educatoarea cât mai devreme, preferabil chiar înaintea perioadei de înscriere.

CITEŞTE ŞI: ÎNVĂŢĂMÂNTUL ar putea deveni OBLIGATORIU de la vârsta de 3 ani

Grădiniţele din Braşov vor avea sisteme de supraveghere video

Primăria Braşov a anunţat că din luna septembrie va instala un sistem de supraveghere video în şase grădiniţe şi va permite părinţilor înregistraţi în portalul web al Primăriei Braşov să vadă imagini în timp real din interiorul sălilor de clasă.

Prin acest proiect urmărim să completăm cu cât mai multe servicii şi facilităţi sistemul public de educaţie preşcolar, mai ales pentru că în ultima perioadă unii dintre părinţii s-au adresat către sectorul privat doar pentru că oferea acest serviciu„, a spus Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Braşov.

After school-uri în Bucureşti

Din cauza programului prelungit de muncă, unii părinţi nu-şi pot permite să îşi petreacă după-amiezile alături de copiii lor. After-school-urile sunt o variantă de încredere pentru părinţii care vor să-şi ştie copiii în siguranţă şi supravegheaţi şi după terminarea programului de la şcoală.

Vezi LISTA CU AFTER SCHOOL-URILE DIN BUCUREŞTI

CITEŞTE ŞI: Începe ŞCOALA: Top 4 probleme pentru copiii mici care fac ca începutul şcolii să fie dificile