Începe RĂZBOIUL? Vladimir Putin: „Sper să nu fiu nevoit să trimit armata în Ucraina” VIDEO

Preşedintele rus Vladimir Putin a subliniat joi că speră 'foarte tare' să nu fie nevoit să trimită armata rusă în Ucraina, unde se confruntă, în est, forţele armate ucrainene şi insurgenţii proruşi, relatează AFP.

17 apr. 2014, 10:29
Începe RĂZBOIUL? Vladimir Putin: „Sper să nu fiu nevoit să trimit armata în Ucraina” VIDEO

CRIZA DIN UCRAINA ia amploare. „Ţin să amintesc faptul că Consiliul Federaţiei ruse (camera superioară a parlamentului) i-a acordat preşedintelui dreptul de a utiliza forţele armate în Ucraina. Sper foarte tare că nu voi fi nevoit să recurgem la acest drept”, a declarat preşedintele Putin în cursul dialogului televizat cu poporul rus.

Rusia analizează cererea de ALIPIERE A TRANSNISTRIEI

Ieşirea din criza cu care se confruntă Ucraina depinde de garanţii care vor putea fi date pentru ca drepturile populaţiei rusofone să fie respectate în estul ţării, a declarat preşedintele rus Vladimir Putin în cursul dialogului televizat cu poporul rus, relatează AFP. 

‘Problema nu este de a şti ceea ce se va produce mai întâi – un referendum privind descentralizarea şi federalismul după alegeri sau înainte de alegerile’ prezidenţiale, a declarat Putin. ‘Problema este legată de garanţii privind drepturile şi interesele legitime ale cetăţenilor ruşi şi rusofoni din sud-estul Ucrainei’, a adăugat preşedintele Rusiei.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat joi că umilirea la care au fost supuşi soldaţii din forţele speciale ucrainene Berkut se va repercuta într-o zi asupra statului ucrainean, relatează agenţia RIA Novosti.

„Acesta este începutul celui de-al Treilea Război Mondial”

”Soldaţii şi-au îndeplinit în mod onest datoria, ceea ce merită respect. În cele din urmă, ceea ce s-a întâmplat cu ei şi modul în care sunt trataţi în prezent la Kiev se vor repercuta într-o zi asupra statului ucrainean. Nu trebuie umiliţi, nici îngenunchiaţi, combatanţii care apără interesele statului”, a declarat Putin în cadrul sesiunii sale anuale televizate de întrebări-răspunsuri cu concetăţenii săi.

RIA comentează că Berkut reprezenta principala forţă însărcinată cu contracararea contestării populare izbucnite în Ucraina la sfârşitul lui 2013 ca urmare a suspendării de către Kiev a semnării tratatului de asociere cu Uniunea Europeană şi care a dus, la sfârşitul lui februarie, la înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici.

După schimbarea puterii, trupele Berkut au fost dizolvate. Potrivit RIA, în Ucraina s-au înregistrat mai multe cazuri de hăituire a soldaţilor Berkut, îndeosebi la Liov /vest/, unde partizani ai grupului ultranaţionalist ucrainean Pravâi Sektor i-au pus în genunchi şi le-au ordonat să-şi ceară iertare.

Rusia se teme de aderarea Ucrainei la NATO

Decizia Rusiei privind Crimeea au legătură şi cu pericolul aderării Ucrainei la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), a declarat joi preşedintele rus Vladimir Putin, în timpul ‘liniei directe’ cu compatrioţii săi, informează ITAR-TASS.

‘Când o infrastructură militară se apropie de graniţele noastre, trebuie să răspundem cu măsuri. Iar decizia pe marginea Crimeii a avut legătură parţial şi cu acest lucru’, a recunoscut preşedintele rus.

‘Au existat şi raţionamente de ordinul că, dacă nu vom face nimic, atunci Ucraina va fi trasă în NATO, ni se va spune ‘aceasta nu vă priveşte’, iar nave ale NATO vor ajunge în oraşe de slavă militară rusă’, a declarat Putin.

Preşedintele rus a subliniat că, în lumea actuală, din punct de vedere al acţiunilor militare apropierea de graniţe nu are o importanţă atât de mare ca înainte, ţinând cont de armele moderne. ‘Însă dacă acolo (în Crimeea) vor intra trupele NATO, tot acolo ei vor desfăşura şi sisteme de atac, iar Rusia se va pomeni scoasă din zona Mării Negre’, a explicat Putin, subliniind că aceasta este ‘o adevărată expulzare a Rusiei dintr-o regiune a lumii extrem de importantă’, pentru care au fost sacrificate ‘atâtea vieţi ruseşti în decurs de secole’.

Potrivit lui Putin, statul (rus) va continua să ‘ţină cont de aceste lucruri’. ‘Trebuie să evaluăm situaţia în mod lucid’, a spus liderul rus. Preşedintele rus a amintit că ţările NATO au declarat nu o dată că nu vor extinde blocul politico-militar, dar ulterior nu şi-au ţinut promisiunea