Incident în portul Constanţa. Fregata Maria a acroşat singurul submarin al României

Fregata Regina Maria a lovit singurul submarin al ţării, şi acela nefuncţional. Cele două nave s-au acroşat la intrarea în port, când fregata se întorcea din misiune. Regina Maria făcea parte dintr-o grupare navală care asigura securitatea în Marea Neagră.

06 aug. 2016, 12:48
Incident în portul Constanţa. Fregata Maria a acroşat singurul submarin al României

Incidentul a avut loc în urmă cu două zile, când fregata Regina Maria se întoarcea după misiunea din Marea Neagră unde a participat în cadrul unei grupări navale de menţinerea a securităţii, transmite România TV.

În momentul când intra în port fregata era andocată cu ajutorul unor remorchere, iar acesta a fost momentul la care a acroşat submarinul Delfinul. Viteza a fost una mică, iar pagubele evaluate sunt considerate minore.

„Delfinul” este singurul submarin din dotarea forțelor navale române, este cea mai complexă armă din dotarea armatei și, totodată, cel mai scump obiect de inventar din România. Submarinul zace însă, de aproape două decenii, în dana militară a portului Constanţa. Ultima scufundare avut loc în 1995.

Submarinul Delfinul a fost cumpărat în 1986 de la ruşi. A avut 67 de misiuni, iar în 17 decembrie 1989 a primit prima oară alarma de luptă şi a ieşit în larg până în 25 decembrie.