INCREDIBIL. Cum luau ŞPAGĂ medicii de la Casa de Pensii din Bihor GALERIE FOTO

Detalii incredibile ies la iveală în urma anchetei desfăşurate la Comisia de Expertiză Medicală de la Casa Judeţeană de Pensii Bihor. Cotidianul Bihoreanul prezintă imagini care dovedesc că medicii şi asistentele de la Serviciul de Expertiză Medicală luau şpagă pe bandă rulantă de la cei care erau pensionaţi sau voiau să se pensioneze din motive medicale.

23 iun. 2015, 08:57

Cei cinci medici şi cei cinci asistenţi ai Serviciului de Expertiză Medicală au fost înregistraţi săptămâni în şir cu ajutorul unor camere video disimulate în tavan, deasupra birourilor lor, astfel că au putut fi surprinşi când luau şpăgile şi se arătau dezinteresaţi de actele din dosare.

Imaginile arată cum mulţi dintre pacienţi le dădeau medicilor banii pe faţă, ca într-un ritual bine stabilit de multă vreme. Şeful Serviciului, dr. Vasile Sălăjan (cel cu bluză portocalie n.r.), apare într-un film luând fără reţinere banii puşi chiar pe masă de un client, în bancnote de 50 euro.

Citeşte şi Ana Boală, şefa Serviciului de expertiză medicală din Brăila şi un alt doctor, arestaţi preventiv

Doctorii nu se sfiau să-şi numere şpăgile imediat ce le încasau, unii dintre ei împărţind din bani pe loc şi asistentelor, aşa cum se vede că proceda medicul Ovidiu Pleşa (în bluză bleumarin n.r.) cu propria asistentă (în halat rozaliu n.r.).

În urma percheziţiilor, poliţiştii au găsit 350.000 lei şi 120.000 dolari dosiţi în casa mamei unei doctoriţe, 500.000 lei în contul unui medic, la un altul 1,2 milioane lei, iar o altă doctoriţă a reuşit, conform documentelor de proprietate, să agonisească 15 case.

Citeşte şi Cei 10 medici din Bihor, acuzaţi de luare de mită, au fost arestaţi: Un doctor şi-a făcut 15 case

Revoltător este că, în cazul în care pacienţii nu plăteau, dosarele lor nu erau procesate şi transmise la Bucureşti. Aşa s-a întâmplat de pildă în cazul unei femei care a rămas fără o mână, dar nu a avut bani pentru şpagă. Dosarul ei a zăcut mai bine de şase luni.

Acţiunea anti-corupţie a fost realizată de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, cu suportul tehnic al D.G.A. – structura centrală, al Direcţiei Anticorupţie pentru Municipiul Bucureşti şi cu suportul de specialitate al Serviciului Român de Informaţii.

Citeşte şi Percheziţii de amploare la Casa de Pensii Bihor şi la mai multe firme într-un dosar de corupţie