INDICELE DE CONFORT TERMIC, depăşit în jumătate de ţară. HARTA ANM

Cincisprezece județe din vestul țării au intrat de miercuri sub avertizare Cod portocaliu de caniculă și disconfort termic, valul de căldură extinzându-se în toată țara, potrivit Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

02 aug. 2017, 11:57

 UPDATE ora 17:00: Indicele de confort termic a depăşit pragul de 80 de unităţi în multe zone.

 

Meteorologii avertizează că valul de căldură se va intensifica pe parcursul zilelor de miercuri și joi, urmând ca în cele 15 județe să se instituie o avertizare Cod portocaliu de caniculă. Indicele de confort termic a depăşit pragul de 80 de unităţi în multe zone, inclusiv în Capitală, în timp ce radiaţii ultraviolete peste norme se înregistrează doar pe Litoral.

 

„Miercuri și joi (2 și 3 august), valul de căldură se va intensifica și va cuprinde toată țara. Vremea va fi caniculară, indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa în general peste pragul critic de 80 de unități, iar local minimele nocturne nu vor coborî sub 20 de grade. În Banat, Crișana, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei și în sud-vestul Olteniei disconfortul termic va fi deosebit de accentuat și se vor înregistra temperaturi maxime cuprinse frecvent între 36 și 39 de grade”, precizează ANM.

Pentru restul țării, meteorologii au emis Cod galben de caniculă, subliniind că în nordul și estul Olteniei, sud-estul Transilvaniei, Moldova, Muntenia și Dobrogea, disconfortul va fi ridicat, iar maximele termice se vor situa în general între 35-37 de grade Celsius.

Valul de căldură va persista și la sfârșitul săptămânii, precizează meteorologii.

Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta – cea resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.