INDICELE DE CONFORT TERMIC depăşit în multe zone din România. Indicele UV, peste pragul critic la mare

INDICELE DE CONFORT TERMIC şi indicele UV sunt depăşite în multe zone din România. Vremea va continua să se încălzească, astfel că valul de căldură se va intensifica şi va cuprinde cea mai mare parte a ţării, informează ANM.

RomaniaTV.net
28 iun. 2017, 13:03

Disconfortul termic va fi accentuat – indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi în special în sud-vestul, sudul şi estul ţării şi local va fi caniculă. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 şi 39 de grade, cu cele mai ridicate valori în Lunca Dunării, iar cele minime vor fi cuprinse între 12 şi 23 de grade. Cerul va fi variabil, dar după-amiaza şi în prima parte a nopţii vor fi înnorări temporar accentuate, averse, posibil torenţiale, descărcări electrice şi izolat căderi de grindină în regiunile vestice, nordice, centrale, la deal, la munte şi pe arii restrânse în restul teritoriului. Vântul va avea intensificări în jumătatea de vest a ţării şi local în celelalte regiuni, izolat putând lua aspect de vijelie. 

Indicele de confort termic este un index care coroboreaza temperatura aerului cu umiditatea relativa (marime fizica egala cu cantitatea de vapori de apa care exista intr-un amestec gazos de aer si apa) pentru a determina o temperatura aparenta – cea resimtita de corpul uman. In mod normal, corpul se raceste prin transpiratie, proces in timpul caruia apa se evapora, iar ca urmare caldura retinuta se diminueaza. Atunci cand umiditatea relativa este mare, rata de evaporare a apei se reduce. Aceasta inseamna o racire mai lenta a corpului, care retine mai multa caldura decat ar face-o in aer uscat. Pragul critic este de 80. Acolo unde valoarea este egala sau mai mare, populatia trebuie sa se protejeze adecvat.

Indicele radiatiei ultraviolete (indicele UV) este o estimare internationala a nivelului radiatiei ultraviolete la suprafata Pamantului. Se calculeaza cu scopul de a ajuta populatia sa se protejeze de radiatiile ultraviolete in conditiile in care cerul este senin. Valoarea indicelui UV in conditii de cer senin este estimata in functie de concentratia stratului de ozon, localizarea geografica, pozitia Soarelui, albedoul suprafetei terestre, aerosoli. Din acest motiv, indicele UV poate avea valori diferite in zile diferite in aceeasi localitate, sau in aceeasi zi in localitati diferite. La determinarea lui se tine cont de lungimile de unda ale radiatiei ultraviolete care sunt cele mai periculoase pentru pielea umana (100nm – 400nm). Indicele UV indica relativ gradul de risc prin expunerea la radiatia ultravioleta (UV). Scara indicelui este de la 0 la 11+. Cu cat este mai mare valoarea indicelui cu atat este mai puternic potentialul pentru deteriorarea pielii si a ochilor. Culorile sunt stabilite standard international de Organizatia Mondiala a Meteorologiei(OMM)si Organizatia Mondiala a Sanatatii(OMS) Algoritmul pentru calculul acestui indice UV in conditii de cer senin a fost dezvoltat de consortiul international de institute de cercetare numit „Satellite Application Facility on Ozone and Atmospheric Chemistry Monitoring” (O3MSAF) aflat sub egida Organizatiei Europene pentru Exploatarea Satelitilor Meteorologici (EUMETSAT). Subliniem ca datorita utilizarii unor algoritmi diferiti, pot aparea usoare diferente ale valorilor indicelui UV publicate de diverse centre meteorologice.

Vremea LA BUCUREŞTI:

Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiază, când şi disconfortul termic va fi ridicat. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări spre seară, dar condiţiile pentru averse şi descărcări electrice vor fi reduse. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximă va fi de 35…36 de grade, iar cea minimă se va situa în jurul valorii de 21 de grade.

Vremea ÎN ŢARĂ  

Vremea va fi călduroasă, caniculară după-amiază şi cu disconfort termic accentuat (indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi) în vestul, sudul, estul ţării, dar pe arii restrânse şi în celelalte regiuni.   Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 30 şi 39 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 13 şi 23 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei, dar şi mai ridicate pe litoral şi în Dealurile de Vest. Cerul va fi mai mult senin, cu unele înnorări în regiunile vestice şi nord-vestice, unde noaptea, izolat, vor fi averse şi descărcări electrice. Vântul va sufla slab şi moderat cu unele intensificări la munte, dar în cursul zilei şi în interiorul arcului carpatic şi izolat în restul regiunilor.