Indonezia: Bilanţul morţilor a ajuns la 2000 de persoane. Operaţiunile de căutare a victimelor se încheie joi

Bilanţul seismului urmat de tsunami care a făcut ravagii pe insula indoneziană Sulawesi a crescut la aproximativ 2.000 de morţi, au anunţat luni autorităţile locale.

08 oct. 2018, 14:23
Indonezia: Bilanţul morţilor a ajuns la 2000 de persoane. Operaţiunile de căutare a victimelor se încheie joi

Salvatorii caută, într-un efort final înaintea încheierii operaţiunilor de salvare prevăzută pentru joi, corpurile victimelor prinse încă sub dărâmături, numărul acestora putând fi de câteva mii.

Bilanţul macabru al cadavrelor descoperite în Palu, un oraş cu 350.000 de locuitori situat în partea vestică a insulei, şi în împrejurimile acestuia, devastate la 28 septembrie de un cutremur cu magnitudinea de 7,5 urmat de un val ucigaş, a crescut uşor luni, inmformează Agerpres.

„În această dimineaţă, numărul morţilor este de 1.948”, a precizat în cadrul unei informări de presă Achmad Djamaluddin, responsabil cu distribuţia ajutoarelor din cadrul Ministerului Securităţii. Însă există posibilitatea ca această cifră să crească în continuare – până la 5.000 de persoane sunt date dispărute şi ar putea fi prizoniere printre dărâmături, au indicat autorităţile duminică. Bilanţul victimelor anunţat anterior de autorităţi indica 1.944 de morţi.

Agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor a indicat că operaţiunile de căutare vor continua până la data de 11 octombrie când persoanele date dispărute vor fi prezumate decedate.

Citeşte şi România, lovită de ŞAPTE CUTREMURE, în 24 de ore. Activitatea seismică deosebit de intensă, la sfârşitul săptămânii trecute

Guvernul ia în considerare abandonarea cartierelor Petobo şi Balaroa din apropiere de Palu, care au fost distruse în această catastrofă. Supravieţuitorii comunităţilor urmează să decidă dacă zona va deveni un cimitir colectiv, dacă va fi ridicat un monument sau dacă va fi transformată în spaţii verzi.

Oamenii nu au încetat să caute supravieţuitori, dar şi eventuale victime ale catastrofelor.

Aproximativ 200.000 de persoane au nevoie urgentă de asistenţă umanitară în regiune. Alimentele şi apa potabilă lipsesc, iar numeroase victime care au pierdut totul depind de ajutoare pentru a supravieţui.
În zonele mai îndepărtate, amploarea daunelor rămâne necunoscută, iar primele elicoptere reuşesc abia acum să transporte alimente şi echipamente, potrivit Agerpres.

Crucea Roşie a estimat luni că a acordat asistenţă medicală unui număr de peste 1.800 de persoane în cadrul clinicilor sale şi a oferit primul ajutor pentru o cifră echivalentă de victime, notează AFP.