Comisia de Cod electoral a votat pentru înfiinţarea unui partid cu numai TREI MEMBRI

Comisia pentru cod electoral a votat că un partid politic va putea fi constituit doar din trei membri. Pentru această variantă au votat zece parlamentari, patru au fost împotrivă și unul s-a abținut.

24 feb. 2015, 17:19
Comisia de Cod electoral a votat pentru înfiinţarea unui partid cu numai TREI MEMBRI

Parlamentarii au eliminat criteriul teritorial existent în prezent în legea partidelor politice, optând pentru posibilitatea ca un partid să poată fi înființat doar de trei persoane, scrie Agerpres.

Președintele comisiei, Valeriu Zgonea, a precizat că are mandat de la PSD pentru a susține înființarea unui partid politic din trei membri.

Citeşte şi: SCANDAL la Cameră, pe ordonanţa traseiştilor. Zgonea, ofuscat că a fost apelat cu „BĂ”

„Avem mandat de la conducerea PNL de a susține eliminarea criteriului teritorial”, a arătat și vicepreședintele comisiei, Mihai Voicu.

Valeriu Zgonea a precizat, la finalul ședinței, că dispar o serie de condiții existente până în prezent pentru înființarea unui partid.

Citeşte şi: Campaniile electorale vor fi finanţate EXCLUSIV de la bugetul de stat

„Dispare obligativitatea depunerii unei liste de câteva zeci de mii de susținători în 18 județe. Poți să-ți faci un partid cu trei oameni. Dispar condițiile, dacă am intrat pe listă deja la parlamentare, este clar că nu mai avem obligativitatea de a depune o sumă de bani pentru a putea candida în circumscripția electorală. Toți suntem egali în fața legii, indiferent de candidatură trebuie să avem susținere în timpul campaniei electorale, 100 de oameni într-o comună, 500 de oameni minim într-un oraș și 1.000 de locuitori într-un municipiu. Dispare obligativitatea de a semna doar pentru un singur candidat, deci putem să semnăm pentru mai mulți candidați. Și, automat, Biroul electoral de circumscripție va verifica această listă”, a explicat Valeriu Zgonea.