INEDITA POVESTE a Henriettei Lacks, femeia cu CELULE NEMURITOARE, moartă în 1951, dar care trăieşte FOTO

Data de 4 octombrie 1951 este o zi unică în istoria medicinei moderne, însă, în acelaşi timp, o zi tragică pentru o femeie obişnuită din America pe nume Henrietta Lacks. Tânăra a murit la 31 de ani de ani, într-un spital, de cancer cervical. Cu toate acestea, nimeni nu se aştepta ca ea să fi avut o importanţă atât de mare în rândul descoperirilor moderne. Fiecare dintre voi trebuie să îi mulţumească cel puţin o dată pentru darul magic pe care celulele ei l-au avut.

01 iun. 2014, 07:59

Cu toate că moartea tinerei părea un deces normal cauzat de cancer, lucrurile au luat o întorsătură inedită după prelevarea de către medici de celule din corpul ei, fără permisiunea familiei. Astfel, acestea au fost folosite de cercetători pentru a revoluționa medicina. 

Citeşte şi Om bogat, om sărac: Ce tipuri de cancer ameninţă fiecare categorie

Celulele au fost amestecate cu un tip special de plasmă, iar medicii au reușit să înmulțească celulele tumorale ale Henriettei Lacks în laborator. Momentul respectiv este unul important pentru istoria medicinii, fiind pentru prima oară când celule umane au supraviețuit în afara corpului unei persoane.

Astfel, cu ajutorul celulelor nemuritoare ale Henriettei Lacks, cunoscute drept celule HeLa, oamenii de ştiinţă au reușit să creeze vaccinuri împotriva poliomielitei, tehnici de fertilizare in vitro şi chiar să deruleze cercetări în domeniul geneticii, obţinând astfel leacuri pentru diferite afecţiuni.

De la moartea femeii până în prezent au fost cultivate peste 50 de milioane de tone metrice de celule HeLa, iar utilizarea lor a fost menționată în peste 60.000 de studii științifice. Cu toate acestea, deși Henrietta Lacks a revoluționat lumea medicinei, urmașii ei trăiesc într-o sărăcie lucie și nu au primit niciun ban, iar povestea ei a fost uitată şi amintită doar de Wikipedia.

După ce a născut cel de-al cincilea copil al său, Henrietta Lacks s-a plâns de sângerări abundente. Ea fost examinată de doctorii spitalului Johns Hopkins, singurul spital din Baltimore care primea pacienți de culoare la mijlocul secolului XX. În cele din urmă, a fost diagnosticată cu cancer cervical, la doar 31 de ani, potrivit Guardian.

Citeşte şi Declaraţia unui RENUMIT MEDIC: „Orice CANCER se poate VINDECA între 2 şi 16 săptămâni”

Ulterior, o mostră din tumora ei a ajuns pe masa de lucru a doctorului George Gey, cercetător care încercase de zeci de ani să găsească o metodă de a ține celulele tumorale în viață în eprubete, dorind astfel să studieze cauzele cancerului și a altor afecțiuni. Spre deosebire de toate celelalte cazuri cu care se confruntase, celulele tumorale ale Henriettei s-au dovedit a fi foarte agresive și se divizau cu o viteză nemaintâlnită. Cancerul s-a răspândit foarte repede în corpul femeii, iar aceasta a murit după câteva luni.

Celulele ei tumorale au continuat însă să trăiască și să se înmulțească în laborator, ceea ce a reprezentat o premieră la nivel mondial. Doctorul George Gey a început să trimită mostre în întreaga lume și a pus-o pe asistenta sa să preleveze mai multe celule din corpul Henriettei. Cu toate acestea, nimeni nu s-a consultat cu membrii familiei pe acastă temă şi le-au prelevat în mod ilegal. Copiii Henriettei Lacks au aflat după mai bine de 20 de ani de la moartea mamei lor că celulele acesteia au devenit esențiale pentru medicină și că o mulțime de oameni s-au îmbogățit de pe urma lor. În prezent, celulel HeLa se găsesc în aproape toate laboratoarele de cercetare biologică din întreaga lume.

Citeşte şi Efect neaşteptat al cannabisului. Boala care este tratată excelent cu marijuana

Cazul Henriettei Lacks a scos la iveală lipsa de moralitate a industriei medicale și abuzurilor la care sunt supuși unii pacienți în numele științei. Mai mult, în luna martie 2013, un grup de cercetători de la Laboratorul European de Biologie Moleculară (LEBN) din Heidelberg a publicat genomul complet al Henriettei Lacks, din nou fără ca aprobarea familiei femeii să fie cerută sau obținută. Mai mulți oameni de știință au fost revoltați.