Informare METEO: Seceta se va accentua în cea mai mare parte a teritoriului agricol

Deficitul de apa din sol se va mentine în regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema) accentuandu-se in cea mai mare parte a teritoriului agricol, se arata intr-o informare privind seceta emisă de ANM.

RomaniaTV.net
30 iul. 2015, 09:47
Informare METEO: Seceta se va accentua în cea mai mare parte a teritoriului agricol

Potrivit ANM, în intervalul 30 Iulie – 5 August 2015, prognoza meteorologică estimează o vreme caniculară în data de 30 iulie in regiunile sudice si sud-estice, iar pe 31 iulie doar in extremitatea de sud, in timp ce in restul zonelor vor fi valori de temperatura apropiate de mediile perioadei.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO. Atmosfera se răcoreşte la finalul săptămânii

Dupa ce ziua de 1 august va aduce o racorire a vremii si în partea de sud a teritoriului, temperaturile vor incepe sa creasca din nou, de la o zi la alta in toate zonele, astfel ca in cele de campie din vest si sud va fi din nou canicula. Averse cu caracter local se vor semnala in zilele de 30 si 31 iulie in centrul, estul si sudul tarii, dar cu precadere in zonele de deal, apoi probabilitatea pentru ploi temporare va fi mai mare in regiunile intracarpatice.

Ca urmare, deficitul de apa din sol se va mentine in regiunile agricole din estul, sud-estul, sudul si vestul tarii, fenomenul de seceta pedologica cu diferite grade de intensitate (moderata, puternica si extrema)
accentuandu-se in cea mai mare parte a teritoriului agricol.

ALERTĂ meteorologică: FURTUNI PUTERNICE după CANICULĂ

Meteorologii au anunţat că după canicula din ultima perioadă vor urma zile cu temperaturi mai scăzute şi furtuni puternice. Astfel, potrivit ANM, în intervalul 30 iulie, ora 17.00 – 31 iulie, ora 23.00 vom avea parte de ploi şi vijelii.

În după-amiaza zilei de joi, 30 iulie, precum şi în noaptea de joi spre vineri, 30/31 iulie, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată, cu precădere în centrul şi nord-estul ţării, precum şi în zonele de deal şi de munte, iar în cursul zilei de vineri, 31 iulie, aria de instabilitate va cuprinde majoritatea regiunilor, dar îndeosebi pe cele sudice, estice şi centrale.

Vor fi averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, trecător cu aspect de vijelie. Ploile vor avea şi caracter torenţial, astfel încât, pe arii restrânse, cantităţile de apă vor depăşi 20 l/mp, iar izolat, mai ales în Carpaţii Orientali şi Meridionali, peste 30-35 l/mp. Vor fi condiţii de grindină.

Vineri, 31 iulie, în regiunile sudice vremea se va menţine călduroasă, izolat caniculară la amiază, iar indicele temperatură-umezeală va mai depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

Citeşte şi: PROGNOZA METEO. Atmosfera se răcoreşte la finalul săptămânii

Joi, 30 iulie, sudul şi estul ţării se află sub avertizare COD GALBEN şi COD PORTICALIU de caniculă.

COD GALBEN. Valul de căldură va persista în Oltenia, Muntenia, centrul şi sudul Moldovei, precum şi în partea continentală a Dobrogei, unde temperaturile maxime se vor situa frecvent între 35 şi 37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

COD PORTOCALIU. În judeţele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Ilfov, inclusiv municipiul Bucureşti, se vor atinge temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar izolat se vor înregistra valori în jurul a 40 de grade şi, pe arii extinse, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

CITEŞTE ŞI: Prognoza meteo: Ne aşteaptă TREI LUNI DE SECETĂ