Înregistrare secretă cu un fiu de prim-ministru: „Tatăl meu a făcut ca al tău să câştige 20 de miliarde de dolari”

Benjamin Netanyahu a ajuns din nou în atenţia presei, după ce unul din fiii săi a făcut afirmaţii potenţial compromiţătoare cu privire la relaţiile de afaceri ale premierului israelian, într-o înregistrare făcută fără ştiinţa acestuia la ieşirea dintr-un bar de striptease.

09 ian. 2018, 10:31

Canalul 2 al televiziunii israeliene a difuzat luni o înregistrare audio a unei conversaţii datând, potrivit acestuia, din 2015, între Yair Netanyahu şi unul dintre amicii acestuia, fiul lui Jacob „Kobi” Maimon, unul dintre cei mai bogaţi oameni din Israel.

Yair Netanyahu şi Nir Maimon, aparent în stare de ebrietate, se aflau într-un autoturism cu un alt tânăr, Roman Abramov, colaborator în Israel al miliardarului australian James Packer, un şofer şi o gardă de corp, conform Canalului 2, informează Agerpres.

Provenienţa înregistrării nu se cunoaşte, dar nimeni, nici chiar Yair Netanyahu, nu i-a contestat autenticitatea. Yair Netanyahu vorbeşte despre stripteuze şi prostituate într-un limbaj vulgar.

‘Tatăl meu a făcut ca al tău să câştige 20 de miliarde de dolari, poţi să îmi dai 400 de shekeli’, i-a cerut Yair Netanyahu lui Nir Maimon.

Yair Netanyahu se referea – conform presei israeliene – la un important acord privind exploatarea unor zăcăminte de gaz descoperite în largul Mediteranei de către Israel. Tatăl lui Nir Maimon este acţionar majoritar la Isramco, una dintre companiile care exploatează aceste câmpuri de gaze naturale.

Înregistrarea cu afirmaţiile făcute de Yair Netanyahu au fost făcute publice într-un moment în care tatăl său este vizat de justiţie pentru relaţiile sale cu oameni bogaţi.

Într-una dintre aceste anchete, premierul Netanyahu este suspectat că a primit ilegal cadouri din partea unor astfel de personalităţi, între care australianul James Packer şi producătorul de la Hollywood Arnon Milchan, potrivit Agerpres.

Citeşte şi Marş de protest, de zeci de mii de oameni, împotriva corupţiei. Un proiect de lege l-ar putea proteja pe premier

Yair Netanyahu (26 de ani) a prezentat scuze, explicând că afirmaţiile sale, făcute ‘sub influenţa alcoolului, nu ar fi trebuit pronunţate’.

Referitor la declaraţiile sale cu privire la acordul gazier, ‘a fost o glumă, oricine înzestrat cu un pic raţiune, îşi dă seama imediat’, susţine fiul premierului israelian într-un comunicat difuzat de mass-media.

Într-un alt comunicat, biroul premierului nu menţionează acordul în domeniul gazelor. Se limitează să reacţioneze la un alt aspect al controversei: prezenţa unei gărzi de corp în timpul acestei escapade şi protecţia strânsă de care beneficiază copiii primului ministru.

‘Primul ministru nu este consultat cu privire la condiţiile de protecţie a copiilor săi, acestea fiind decise de serviciile de securitate’, menţionează textul.