ÎNREGISTRAREA de la Cotroceni. Băsescu, către Petrescu: Unde spuneaţi că aţi terminat: la Harvard, la Oxford?

Preşedinţia a dat publicităţii, luni, înregistrarea discuţiei cu premierul Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, despre reducerea CAS după ce primul-ministru a spus că s-au certat, iar tonul şefului statului la adresa Ioanei Petrescu a fost ”bădărănesc”.

14 iul. 2014, 17:41
ÎNREGISTRAREA de la Cotroceni. Băsescu, către Petrescu: Unde spuneaţi că aţi terminat: la Harvard, la Oxford?

Preşedintele i-a transmis ministrului de Finanţe, Ioana Petrescu, că se aştepta la argumente mai puternice, având în vedere că este absolventă a Universităţii Harvard.

„Unde spuneaţi că aţi terminat: la Harvard, la Oxford? Roubini e economist de Harvard, mă aşteptam la argumente de genul lui”, susţine Traian Băsescu în discuţia înregistrată pe tema CAS, avută cu Victor Ponta si Ioana Petrescu.

Potrivit înregistrării, şeful statului le-a solicitat premierului şi ministrului de Finanţe să precizeze sustenabilitatea măsurii privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale.

Preşedintele Traian Băsescu a constatat, în timpul discuţiilor, că reprezentanţii Guvernului argumentează „cu lozinci, nu cu cifre”.

„Traian Băsescu: Doamna ministru, avem de acoperit vreo 11 mld. Din ce?

Ioana Petrescu: Măsura CAS este extrordinar de bună pentru toată lumea, o suţin. Am făcut studii.

T.B.: Daţi-mi-le şi mie. Daţi-mi şi mie studiul despre care spuneţi că s-a făcut.

Victor Ponta: Vă dăm apoi.

T.B.: Măi oameni buni, discutăm ca între oameni care ştiu ce fac. Am crezut că avem o discuţie pe cifre. Reproşul nu e atât către domnul prim-ministru, ci către ministrul de Finanţe. Arătaţi-mi din ce se va umple golul de la fondul de pensii.

I.P.: În momentul în care se va aproba bugetul pe 2015, sursele vor fi foarte clare.

T.B.: Doamnă, eu trebuie să o promulg acum! Eu am mai avut o întâmplare în 2008, cu salariile profesorilor. Ştiu că am promulgat şi nu a fost bine deloc pe urmă. Eu nu înţeleg de ce aţi promovat-o atât de repede. Parlamentul a fost păcălit.

Băsescu, către Ponta: Executivul, din care faceţi parte şi dvs, şi eu, avem responsabilităţi pe cifre.

V.P.: Eu cred că dvs nu conduceţi Executivul. E dreptul dvs să retrimiteţi legea în Parlament.

T.B.: Asta vreţi?

V.P.: Nu, eu vreau să o promulgaţi.

T.B.: Atunci daţi-mi argumente, nu lozinci.

Băsescu, către Ioana Petrescu: Unde spuneaţi că aţi terminat, la Harvard, la Oxford? Roubini e economist de Harvard, mă aşteptam la argumente de genul lui. M-aş fi aşteptat să veniţi cu o foaie pe care să scrieţi: de aici luăm un ban, de aici cinci, şi aş fi fost cu conştiinţa împăcată că nu iau parte la o înşelăciune. Îmi puteţi trimite mâine o fişă cu evaluările dvs, sub semnătura dvs, în care să arătaţi cum acoperiţi reducerea CAS?

T.B.: Marea mea problemă este sustenabilitatea măsurii pe care nu o văd. Cu ce acoperim deficitul suplimentar de 5 mld.? Oricare dintre dvs.

V.P: Constituţia prevede dreptul dvs. de a retrimite proiectul de lege în Parlament. Aveţi acest drept constituţional. Din moment ce este o lege votată de Parlament, avem impactul şi toate celelalte măsuri. Avem aici expunerea de motive. Noi o cosiderăm necesară, că în acest an, conform discuţiilor cu FMI, Banca Mondială, nu se modifică ţintele de deficit anunţate. Avem capacitatea de a pregăti şi a face această măsură nu numai sustenabilă, dar şi profitabilă.

Băsescu, către Ponta: În campanie o să fiţi încă prim-ministru. Dacă aş vrea să îmi bat joc de ţara asta, aş promulga-o. Eu plec. Noi avem deficit structural. Vorbim de un deficit structural pe care îl accentuăm. În momentul în care a scăzut CAS data trecută, veniturile au rămas la fel. Data trecutăm, când a scăzut CAS, veniturile nu au avut de suferit. Există un prag peste care angajatorii nu mai vor să-şi declare angajaţii. Noi trebuie să coborâm acest prag.

T.B.: Cât cresc veniturile din scoaterea muncii la negru la suprafaţă.

I.P.: Încă lucrăm.

T.B.: Nu mă convingeţi cu simple declaraţii.

V.P.: N-am încredere în gândirea dvs economică, pe care eu am trăit-o. Doamna ministru era în America.”

Preşedintele Traian Băsescu a declarat luni că va face publice înregistrările discuţiilor cu premierul Victor Ponta de la Palatul Cotroceni , arătând că prim-ministrul minte susţinând că au fost dezbateri aprinse. 

„O să fie prima dată când fac publice înregistrările discuţiilor, ca să vedem cine minte. RTV, eu, cineva minte aici’, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

Traian Băsescu, după consultări: Nu am avut succes. Voi face publice înregistrările discuţiilor VIDEO

El a susţinut că premierul Victor Ponta minte în ceea priveşte tonul discuţiilor de la Palatul Cotroceni.

„Ce discuţie să mai am, mai ales că înţeleg că spune că discuţiile au fost foarte nepoliticoase, foarte dure. Interesant cum reuşeşte să mintă”, a spus Băsescu, întrebat dacă va mai avea o discuţie cu premierul.

Victor Ponta: Traian Băsescu a avut un ton BĂDĂRĂNESC la adresa Ioanei Petrescu. Discuţiile au fost NEPLĂCUTE