INS: Câştigul mediu net a crescut în octombrie cu 16 lei, până la 2.392 lei

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna octombrie de 2.392 lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 16 lei, arată datele publicate luni de Institulul Naţional de Statistică (INS).

11 dec. 2017, 07:28
INS: Câştigul mediu net a crescut în octombrie cu 16 lei, până la 2.392 lei

În luna septembrie, câştigul salarial mediu nominal net a fost de 2.376 lei, în creştere faţă de august cu 12 lei.

În octombrie, creşterea câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă s-a datorat acordării de prime ocazionale (inclusiv prime trimestriale, anuale sau pentru performanţe deosebite), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou), dar şi realizărilor de producţii ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte).

Cele mai importante creşteri ale câştigului salarial mediu net, în octombrie faţă de august, au fost de 5% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale); între 4% şi 4,5% în activităţi de editare, industria metalurgică; între 2% şi 3,5% în intermedieri financiare.

„În sectorul bugetar s‐au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă în învăţământ (+4,4%), ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţia publică (+0,9%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,6%)”, se arată în comunicat.

În octombrie, valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), 6.054 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (1.415 lei).

Comparativ cu luna octombrie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a crescut cu 13,5%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 110,6%..

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 177,3%, cu un punct procentual mai mic decât în septembrie 2017.