Înscrierea la clasa pregătitoare 2017: Joi apar listele finale cu copii înscrişi

Anul acesta, înscrierea la clasa pregătitoare s-a făcut în două etape, iar ultima s-a încheiat pe 30 martie. Listele finale cu copiii înscriși vor fi afișate joi și chiar dacă vor mai rămâne copii nerepartizați, până pe 13 aprilie se vor soluționa și cererile lor de înscriere. În orice caz, toți cei înscriși vor fi înmatriculați până la urmă în anul școlar 2017-2018.

06 apr. 2017, 06:28
Înscrierea la clasa pregătitoare 2017: Joi apar listele finale cu copii înscrişi

Cum s-a făcut înscrierea și ce acte au fost necesare

Cererea-tip de înscriere la clasa pregătitoare s-a putut completa online sau la secretariatul școlii la care părintele a vrut să înscrie copilul. În momentul completării cererii de înscriere sau, după caz, al validării acesteia, părinţii au depus și o copie a actului de identitate propriu, precum şi o copie a certificatului de naştere al copilului.

În cazurile în care a fost necesară evaluarea dezvoltării psihosomatice, părinţii au fost nevoiți să depună şi o copie a rezultatului pozitiv al acesteia, iar în cazurile în care înscrierea s-a cerut la o altă unitate decât şcoala de circumscripţie, părinţii au depus și documentele care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare (și care sunt afișate de către fiecare școală în parte).

Atenţie! Înscrierea copilului se poate face doar la o singură unitate de învăţământ.

Cum au fost repartizați copiii în prima etapă?

Practic, prioritatea la repartizare a fost următoarea:

în primă fază, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat asta prin cererea de înscriere;
în a doua fază, sunt procesate cererile părinților care au solicitat înscrierea la o altă școală decât cea de circumscripție, pe locurile rămase libere;
în fine, sunt admiși la școala de circumscripție copiii ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă școală, dar nu au fost înmatriculați, din lipsă de locuri.

Potrivit metodologiei, toţi copiii pentru care se cere înscrierea în clasa pregătitoare la şcoala de circumscripţie sunt înmatriculaţi în unitatea respectivă. Totuşi, în funcţie de locurile libere, există şi posibilitatea înscrierii în alte şcoli decât cea de circumscripţie.

„Pe locurile libere se înscriu şi, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripţii şcolare, inclusiv din alte localităţi, în conformitate cu solicitările părinţilor şi cu prevederile prezentei metodologii. În sensul prezentei metodologii, numărul locurilor libere la clasa pregătitoare este stabilit ca diferenţă între numărul de locuri alocate pentru clasa pregătitoare şi numărul de copii din circumscripţie care trebuie înscrişi la acel nivel de clasă. De exemplu, dacă în circumscripţia şcolară a unei unităţi de învăţământ există 40 de copii care trebuie înscrişi la clasa pregătitoare, iar şcoala a primit prin planul de şcolarizare 50 de locuri la clasa pregătitoare, numărul de locuri libere este de 10 (50-40)”, prevede metodologia de înscriere, potrivit avocatnet.ro.

Ce copii au putut fi înscriși la școală anul acesta?

Ca în cazul înscrierilor care s-au făcut anul trecut, și anul acesta părinții au fost obligați să-și înscrie copiii la clasa pregătitoare, dacă aceștia împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2017 inclusiv.

Totuși, chiar și părinții micuților care împlinesc șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2017 au putut să-i înscrie la școală anul acesta, „dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare”, potrivit metodologiei. Cu alte cuvinte, ei au putut fi înscriși dacă, în urma evaluărilor copilului de către specialiști, aceștia au considerat că cel mic este pregătit să meargă la școală. În caz contrar, copiii au putut fi înscriși în grupa mare, la grădiniță. Evaluările s-au desfășurat la începutul lunii martie și rezultatele lor nu au putut fi contestate de părinți.

Citeşte şi 154.102 cereri de înscriere în învăţământul primar, VALIDATE. Vineri începe a doua etapă de depunere a cererilor