INSEMEX Petroşani face o expertiză tehnică în cazul exploziei de la Petromidia. Rompetrol: Emisiile din aer nu pun în pericol turiştii

Specialişti ai INSEMEX Petroşani fac o expertiză tehnică în cazul exploziei de la rafinăria Petromidia, la solicitarea Inspecţiei Muncii. În acelaşi timp, Rompetrol dă asigurări că emisiile din aer în urma incendiului nu pun în pericol viața angajaților și a comunităților din apropierea rafinăriei sau a turiștilor aflați pe litoral.

23 aug. 2016, 09:32
INSEMEX Petroşani face o expertiză tehnică în cazul exploziei de la Petromidia. Rompetrol: Emisiile din aer nu pun în pericol turiştii

O echipă de cercetători a Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră şi Protecţie Antiexplozivă (INSEMEX) Petroşani a plecat, marţi, în judeţul Constanţa, după ce Inspecţia Muncii a solicitat institutului o expertiză tehnică în cazul exploziei de la rafinăria Petromidia.

„De puţin timp au plecat spre Constanţa patru cercetători ai institutului nostru. Inspecţia Muncii ne-a solicitat să facem o expertiză tehnică în cazul exploziei de la rafinăria Petromidia”, a declarat Artur Găman, directorul general al INSMEX Petroşani, potrivit Mediafax.

Potrivit sursei citate, celor patru cercetători care au plecat de la Petroşani li se vor alătura, la Constanţa, alţi doi cercetători, unul dintre ei aflat în concediu, iar celălalt în delegaţie.

Rompetrol: Emisiile din aer în urma incendiului de la Petromidia nu pun în pericol turiștii aflați pe litoral

Emisiile din aer în urma incendiului de luni de la rafinăria Petromidia nu pun în pericol viața angajaților și a comunităților din apropierea rafinăriei sau a turiștilor aflați pe litoral, se arată într-un comunicat al companiei petroliere.

„Conform măsurătorilor privind emisiile în aer produse în urma evenimentului, nu au fost înregistrate valori care să pună în pericol viața angajaților și a comunităților din apropierea rafinăriei sau a turiștilor aflați pe litoral, fapt certificat de analizele CBRN (Chimic, Biologic, Radiologic și Nuclear)”, potrivit comunicatului.

Echipa de specialiști constituită la nivelul companiei analizează circumstanțele care au dus la producerea evenimentului, pentru a determina cauzele acestuia, susțin oficialii Rompetrol.

Totodată, reprezentanții rafinăriei au pus la dispoziția autorităților toate documentele necesare pentru efectuarea investigațiilor conform legilor în vigoare.

„Compania noastră respectă legislația în vigoare privind siguranța și protecția muncii, precum și reglementările existente în domeniul protecției mediului înconjurător”, mai spun oficialii Rompetrol.

În acest moment, rafinăria Petromidia funcționează la capacitate redusă.

„Întreaga echipă a companiei noastre își exprimă profunda durere pentru pierderea colegului nostru, I.B., ca urmare a evenimentului de luni, 22 august, de pe platforma Petromidia. În aceste momente grele, suntem alături de familiile colegilor noștri. Conducerea companiei a păstrat legătura pe tot parcursul nopții atât cu familiile acestora, cât și cu cadrele medicale. Reprezentanții companiei noastre au transmis medicilor disponibilitatea de a oferi orice este necesar pentru tratamentul celor răniți, precum și pentru suportarea oricăror costuri de transfer în străinătate în cazul în care acest lucru se impune”, se mai arată în comunicat.

Procurorii din Constanța au deschis dosar penal având ca obiect incendiul produs luni la Rafinăria Petromidia Năvodari, soldat cu rănirea a patru persoane, dintre care una a decedat marți dimineață.

Dosar penal constituit în cazul incendiului de la Rafinăria Petromidia Năvodari

Patru persoane au fost rănite luni într-o explozie la Rafinăria Petromidia, fiind transportate la București. Cei doi răniți internați la Spitalul de Arși din București sunt stabili hemodinamic și ar putea fi operați în cursul zilei de miercuri, iar bărbatul aflat la Spitalul Bagdasar-Arseni este în continuare intubat, dar stabil.

Al patrulea bărbat rănit în explozie a murit marți dimineață la Spitalul Bagdasar-Arseni.

Unul dintre cei patru răniţi în explozia de la Petromidia a murit