Însemne naziste pe clădirea Ambasadei Poloniei din Tel Aviv

Mai multe svastici şi injurii au fost desenate, duminică, pe clădirea ambasadei Poloniei la Tel Aviv, la o zi după ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că mai mulţi evrei s-au aflat printre autorii Holocaustului.

19 feb. 2018, 06:59
Însemne naziste pe clădirea Ambasadei Poloniei din Tel Aviv

Poliţia din Tel Aviv a declanşat o anchetă în acest caz. Porţile şi unul dintre pereţii clădirii au fost vizate de actele de vandalism. Unul dintre mesajele descoperite a fost „Ucigaş”.

Prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul polonez Mateusz Morawiecki a fost întrebat de către un jurnalist israelian dacă va fi incriminată orice persoană care vorbeşte despre colaboratori polonezi ai regimului nazist în timpul Holocaustului, în conformitate cu noua lege adoptată de către Parlament. „Este extrem de important să înţelegem mai întâi că, bineînţeles, nu va fi pedepsită această faptă, nu vor fi incriminate afirmaţiile potrivit cărora au existat făptaşi polonezi – cum au fost şi evrei, ruşi, …. nu numai criminali germani”, a răspuns Morawiecki.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reacţionat imediat şi a precizat că declaraţiile omologului său polonez sunt „scandaloase” şi arată „incapacitatea de a înţelege istoria”. Ulterior, cei doi lideri de guvern au discutat telefonic despre acest subiect.

Citeşte şi Scandal diplomatic între Israel şi Polonia după declaraţii despre Holocaust

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Joanna Kopcinsk, a precizat duminică faptul că afirmaţiile lui Mateusz Morawiecki „nu erau în niciun caz menite să nege Holocaustul sau să îi tragă la răspundere pe evrei, care au fost de fapt victime ale Holocaustului în genocidul Germaniei naziste”.

La 6 februarie, preşedintele polonez Andrzej Duda a promulgat o lege privind Holocaustul, care prevede incriminarea oricărei persoane care acuză Polonia de complicitate la crimele comise de nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial. Cei care se referă la lăgărele naziste de concentrare din Polonia ca fiind poloneze riscă până la trei ani de închisoare.

Statele Unite, Franţa şi Israelul au criticat vehement adoptarea acestei legi, percepută ca o măsură de forţă impusă de către formaţiunile naţionaliste şi o tentativă de a „rescrie istoria”.