Inspecţia Judiciară: Alina Bica a încălcat normele deontologice prin deplasarea la Paris cu Elena Udrea

Inspecţia Judiciară a constatat că fosta şefă a DIICOT Alina Bica a încălcat normele deontologice în cazul deplasării şi afişării la Paris cu preşedinta PMP, Elena Udrea.

13 ian. 2015, 14:12
Inspecţia Judiciară: Alina Bica a încălcat normele deontologice prin deplasarea la Paris cu Elena Udrea

Raportul IJ urmează a fi analizat miercuri de Secţia de procurori a CSM.

„IJ a constatat că au fost încălcate de Alina Bica normele deontologice care prevăd că judecătorii şi procurorii trebuie să se abţină de la orice comportament, act sau manifestare de natură să altereze încrederea în imparţialitatea lor”, a declarat, marţi, purtătorul de cuvânt al IJ, Tamara Manea.

În 31 octombrie 2014, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări în cazul procurorului-şef al DIICOT, Alina Bica, privind semnalările din presă despre deplasarea acesteia la Paris cu preşedinta PMP, Elena Udrea.

Potrivit unui comunicat al CSM, Consiliul a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea efectuării unor verificări atât privind cererea de apărare a reputaţiei profesionale formulată de procurorul Alina Bica, cât şi prin raportare la Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor, ca urmare a aspectelor mediatizate în legătură cu deplasarea la Paris în luna februarie a procurorului-şef al DIICOT.

Băsescu: Este clar că Alina Bica a fost supravegheată. Am cerut serviciilor să-mi spună cine a făcut filajul

Pe internet au circulat mai multe fotografii în care care candidatul PMP la alegerile prezidenţiale, Elena Udrea, apare alături de fostul procuror-şef DIICOT, Alina Bica, la plimbare prin Paris. Pozele ar fi fost realizate în luna februarie a acestui an, scrie site-ul joscenzura, unde au fost postate imaginile, dar care, la câteva ore, a fost şters. Împreună cu cele două, s-a aflat şi Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii. Fotografiile au fost date publicităţii la o zi după apariţia în ediţia germană a publicaţiei Huffington Post a informaţiilor despre o posibilă implicare a Elenei Udrea în dosarul EADS.

„Fetele s-au distrat foarte bine si au spart cateva zeci de mii de euro. O apropiere intre un om politic controversat, Elena Udrea, o fosta seja de institutie de stat cu buget dirijat discretionar si o procuroare-sefa pusa politic care ar trebui sa lupte impotriva coruptiei politice si a crimei organizate. Aceste imagini zac in mai multe redactii din Bucuresti. Au fost tinute la sertar in urma unor presiuni de neimaginat”, a scris site-ul joscenzura, care însă la câteva ore, de la postarea fotografiilor, a fost şters de autorii acestuia.

ELENA UDREA, la plimbare cu Alina Bica, şefa DIICOT, în Paris. Mai multe IMAGINI, publicate pe Internet

Imaginile, conform sursei citate, ar fi fost realizate în februarie 2014, când Udrea era simplu membru PMP.

În plus, site-ul a prezentat documente de cazare din care rezulta ca Elena Udrea a fost cazata la Hotel Le Bistro Paris in perioada 13-16 februarie 2014, iar Alina Bica – in perioada 14-16 februarie 2014.