Inspecţia Judiciară îi răspunde şefei ÎCCJ: Inspectorii nu pun presiune pe judecători pentru motivări

Inspecţia Judiciară a reacţionat la declaraţia preşedintei instanţei supreme, potrivit căreia IJ ar fi efectuat presiuni asupra instanţelor când a cerut redactarea motivărilor. Inspecţia Judiciară cataloghează inacceptabile declaraţiile, mai ales pentru că întârzierile au cauze obiective.

RomaniaTV.net
24 iul. 2018, 13:23
Inspecţia Judiciară îi răspunde şefei ÎCCJ: Inspectorii nu pun presiune pe judecători pentru motivări

„În cadrul verificărilor pe care le efectuează, Inspecţia Judiciară se rezumă la a constata situaţii de fapt fără să impună, în niciun caz, obligaţii şi termene de îndeplinire a acestora. Ca atare, nu se susţine afirmaţia potrivit căreia ar exista posibilitatea ca inspectorii judiciari, prin verificările în materia respectării termenului legal de redactare a hotărârilor judecătoreşti, să pună presiune pe judecători, o astfel de retorică fiind inacceptabilă din punctul de vedere al Inspecţiei Judiciare. În cvasitotalitatea cazurilor, întârzierile în redactarea hotărârilor judecătoreşti au cauze obiective, volumul ridicat de activitate al instanţelor şi gradul mare de complexitate a cauzelor fiind dominante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Bogdan Alexandru, citat de Mediafax.

Preşedintele instanţei supreme, Critina Tarcea, a declarat că „a venit sezonul la revocări” şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar pentru că politicienii pot să o facă mai greu în ceea ce priveşte un judecător, atunci „s-a pus în mişcare, pur şi simplu, marea maşină a manipulării”.

Ea a arătat că, înainte cu doar două zile de anunţul său privind termenul pe care magistraţii îl au pentru a motiva deciziile restante, Inspecţia Judiciară a cerut tuturor instanţelor din ţară, inclusiv Înaltei Curţi, să prezinte situaţia hotărârilor restante. „Să înteleg de aici că IJ a facut presiuni asupra judecătorilor? Exact acelaşi lucru am făcut şi eu”, a afirmat Tarcea.

Citeşte şi: Cristina Tarcea: A venit sezonul la revocări şi la ICCJ. S-a pus în mişcare marea maşină a manipulării