Instanţa nu vrea să-l elibereze mai repede pe Adrian Năstase

Instanţa nu vrea să-l elibereze mai repede pe Adrian Năstase, informează România TV. Judecătoria Sectorului 4 a respins cererea avocaţilor de devansare a termenului de 12 februarie, la care instanţa trebuie să se pronunţe asupra eliberării condiţionate din închisoare a fostului prim-ministru.

RomaniaTV.net
10 ian. 2013, 09:48
Instanţa nu vrea să-l elibereze mai repede pe Adrian Năstase

Adrian Năstase va rămâne în închisoare dincolo de sfârşitul lunii ianuarie, când avocatul Ion Cazacu spera ca eliberarea să aibă loc.

„Este o măsură luată de judecător ce are toată forţa dată de lege să admită sau să respingă cererea noastră şi nu pot comenta prea mult în absenţa motivării. Totuşi mi se pare că nu este în spiritul legii deoarece până pe 12 februarie două treimi din timpul câştigat de Adrian Năstase sunt consumate de proceduri”, a declarat Ioan Cazacu la România TV, referindu-se la faptul că fostul premier ar fi fost îndreptăţit la o scurtare cu 45 de zile a pedepsei ca urmare a activităţilor prestate în penitenciar.

Avocatul lui Năstase crede că decizia poate fi mai puţin imputată judecătorului care s-a pronunţat asupra devansării termenului, cât sistemului judiciar aşa cum a fost el schimbat ca urmare a Legii „micii reforme” în justiţie. „Codul de Procedură Penală prevedea nişte termene foarte scurte pentru asemenea cazuri întrucât era vorba de eliberarea unui om. Acum Legea ‘micii reforme’ acelerează procedurile în anumite cazuri, iar în unele le încetineşte. Ne supunem legii, asta-i situaţia”, a declarat Cazacu precizând că nu există cale de atac la decizia de joi a instanţei.

„La data de 4 ianuarie, Adrian Năstase ispăşise 244 de zile din pedeapsă, la care se adaugă cele până pe 12 februarie, plus procedurile de recurs. Una peste alta, la 12 februarie domnul Năstase ispăşeşte treimea la care legea îi dă dreptul să solicite eliberarea condiţionată”, a adăugat Ion Cazacu.

Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a dat aviz pozitiv pentru eliberarea ănainte de termen a lui Adrian Năstase.

Avocatul lui Adrian Năstase, Ion Cazacu, a declarat că, miercuri, Comisia de eliberări condiţionate de la Penitenciarul Jilava a constatat că s-a împlinit termenul de o treime din pedeapsă în care ar putea fi eliberat fostul premier şi a dat aviz favorabil. El a precizat că membrii Comisiei au luat în calcul pentru avizul favorabil activităţile desfăşurate de Adrian Năstase în penitenciar, precum şi faptul că acesta a publicat o carte şi a scris alte două, rămase deocamdată nepublicate.

Cazacu a mai spus că au fost luate în considerare în stabilirea perioadei de executare a pedepsei şi zilele petrecute de Adrian Năstase în Spitalul Floreasca, scăzute din pedeapsă în urma unei decizii a instanţei.

Avocatul a precizat că avizul favorabil pentru eliberarea lui Adrian Năstase din penitenciar va fi analizat de judecător, o decizie a instanţei putând fi dată spre sfârşitul lunii ianuarie. Cazacu a mai spus că, dacă hotărârea instanţei nu va fi favorabilă, aceasta poate fi atacată cu recurs, ceea ce ar prelungi procedurile cu încă trei zile.

Adrian Năstase este încarcerat din iunie 2012, după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare.

În 3 decembrie 2012, avocatul Ion Cazacu declara că Năstase ar mai avea de executat, după calculele apărării, 35 – 36 de zile de închisoare din condamnarea primită în dosarul „Trofeul calităţii” şi ar putea fi eliberat condiţionat până la sfârşitul lunii ianuarie 2013.

În 5 decembrie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a decis ca zile petrecute de fostul premier în Spitalul Floreasca, în urma tentativei de sinucidere, să fie scăzute din condamnare. Instanţa a dispus atunci să fie scăzută perioada din 20 până în 26 iunie 2012.

Pe de altă parte, instanţa supremă va lua în discuţie în 14 ianuarie contestaţia în anulare formulată de avocaţii lui Adrian Năstase în cazul condamnării sale.

În 20 iunie, Adrian Năstase a fost condamnat definitiv, de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul calităţii”, în care a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD.