Instanţa Supremă a anulat cinci interceptări făcute de SRI în dosarul lui Radu Mazăre

Un complet de 3 judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ), din care au făcut parte magistrații Simona Neniță, Daniel Grădinaru și Anca Alexandrescu, a anulat 5 interceptări din dosarul fostului primar al Constanței Radu Mazăre, se arată în motivarea deciziei de achitare din iunie anul trecut, scrie g4Media.ro. Magistraţii au considerat că temeiul legal în care au fost emise mandatele a fost declarat neconstituţional, iar infracţiunile cercetate în cauză nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

RomaniaTV.net
19 ian. 2019, 09:54

În vara anului trecut, judecătorii i-au achitat în primă instanță pe Radu Mazăre și pe fratele acestuia, Alexandru, în procesul în care sunt acuzați că ar fi primit o șpagă de 175.000 de euro de la omul de afaceri israeliean Avraham Morgenstern, constructorul cartierului social Henri Coandă din Constanța. După deschiderea acestei anchete, Mazăre a fugit în Madagascar, iar Morgenstern, în Argentina.

Judecătorii nu și-au întemeiat decizia de a elimina interceptările obținute de SRI pe MSN pe decizia de joi, 17 ianuarie 2019, a CCR, care anulează probele obținute de procurori cu SRI pe mandate de supraveghere tehnică obișnuite, scrie G4media.ro. Magistrații au invocat, în schimb, o decizie CCR din 28 februarie 2018, care a constatat neconstituționalitatea unei sintagme din articolul 3 alineatul f al legii 51/1991 privind securitatea naţională. E vorba de sintagma ”aduc atingere gravă drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor români”.

Curtea a statuat atunci, cu majoritate de voturi, că infracțiunile de corupție nu reprezintă amenințări la securitatea națională.

Cele 5 interceptări ale convorbirilor telefonice realizate de SRI pe baza unor mandate de siguranţă naţională care privesc infracţiuni care nu reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale – nu dovedesc ceea ce susţine parchetul, existenţa unei înţelegeri între Mazăre Radu Ștefan şi Morgenstern Avraham referitoare la faptul că societatea Saphir Structures SRL urma să câştige licitaţia”, arată magistrații în motivare.