Victor Ponta şi Dan Şova, achitaţi în dosarul "Turceni - Rovinari"

Publicat: Joi, 10 Mai 2018 08:25 // Actualizat: Joi, 10 Mai 2018 17:34 // Sursa: romaniatv.net

Fostul premier Victor Ponta şi fostul ministru Dan Şova au fost achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul "Rovinari - Turceni". Fostul premier Victor Ponta a fost judecat pentru săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor.

UPDATE. Fostul premier Victor Ponta şi Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', au fost achitaţi joi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în dosarul "Rovinari - Turceni".

În acelaşi dosar, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, a primit patru ani cu executare pentru abuz în serviciu, iar Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni, şi Laurenţiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, au fost achitaţi.

Decizia nu este definitivă.

Instanţa supremă a amânat până acum de cinci ori pronunţarea sentinţei în acest dosar.

Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălarea banilor, fapte săvârşite în calitate de avocat, reprezentant legal al Cabinetului Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel''.

În dosar mai sunt judecaţi fostul senator Dan Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi ''Şova şi Asociaţii'', Laurenţiu Ciurel, fost director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA, Dumitru Cristea, fost director general al Complexului Energetic Turceni, şi Octavian Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al Complexului Energetic Turceni.

Procurorii susţin că, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta, prin cabinetul individual de avocatură, a obţinut de la SCA ''Şova şi Asociaţii'' peste 181.000 lei, pentru presupuse activităţi efectuate în conlucrare, dar care, în realitate, nu s-au efectuat.

"Astfel, la 30 august 2007, între SCA 'Şova şi Asociaţii', reprezentată de Şova, şi Cabinetul Individual de Avocat 'Ponta Victor-Viorel', reprezentat de Ponta, s-a încheiat o convenţie de conlucrare profesională, având ca obiect conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea. Convenţia s-a încheiat pe o perioadă nedeterminată. În convenţie s-a prevăzut ca pentru lucrările profesionale efectuate în conlucrare onorariile să fie încasate de societatea de avocaţi, iar avocatul Ponta să primească o sumă fixă de 2.000 de euro pentru care va emite o factură lunară. Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta pentru octombrie 2007 (lună în care Şova s-a înţeles cu Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes)", susţine DNA.

Anchetatorii au reţinut că, în 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit lui Ponta la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexuri energetice încheiaseră cu SCA ''Şova şi Asociaţii'' alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes).

"Convenţia de conlucrare s-a încheiat în decembrie 2008, moment în care Ponta a devenit ministru. Pentru presupusele activităţi efectuate în conlucrare, avocatul Ponta a emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei. Facturile fiscale au fost transmise spre decontare societăţii de avocaţi SCA 'Şova şi Asociaţii', care a efectuat plata contravalorii lor, după care le-a înregistrat în contabilitate. Sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operaţiuni reale, având în vedere că, în realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciun fel de activitate profesională în temeiul convenţiei de conlucrare. Dan Şova a fost singura persoană cu drept de dispoziţie în privinţa oricăror acţiuni de orice natură care implicau societatea de avocaţi", menţionează DNA.

Sursa citată precizează că, din probe, a rezultat că, prin încheierea contractului de conlucrare, s-a urmărit bonificarea lui Victor Ponta pentru contractele încheiate de SCA ''Şova şi Asociaţii'' cu complexurile energetice. Procurorii consideră că aceste contracte nu s-ar fi încheiat dacă la nivelul companiilor de stat nu ar fi existat percepţia că Şova beneficiază de susţinerea lui Ponta.

5 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
dna dosarul Rovinari-Turceni victor ponta
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
10 mai 22:57
Răspunde | Votează email 0 email
rupa vili
Pentru Dreptate ,pentru politicieni, schimbați legea !

Am fost arestat Nevinovat ,magistrații din Hunedoara mi-au răpit libertatea ,m-au îmbolnăvit de diabet ,teroare psihică boală fizică , am solicitat de la Inspecția Judiciară a Consiliul Superior al Magistraților o cercetare la care am depus Hotărâre de Achitare de instanțele din România și Decizie dată de CEDO unde a fost pedepsită România pe Violare de domiciliul , tortură fizică ,privare nelegală de libertate .

Cei de la Inspecția Judiciară a CSM a dat soluție de clasare pe motiv că nu am semnat , nu mai are valoare decizia de Achitare ,nici decizia de la CEDO .Magistrații vinovați de represiune nedreaptă ,abuz în serviciul ,cercetare abuzivă ,instigare la mărturie mincinoasă ,fals în acte câștigă azi salariul de la stat pentru aceste infracțiuni făcute asupra mea și a celor Nevinovați .

Unde dreptate nu este intervin diavolii păcătoși și necredincioși de needucați și dețin puterea corupției și a terorii psihice și fizice .

Vă solicit să schimbați legile penale de urgență .

Regele Dreptății „”„
10 mai 21:33
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
TIPA ACUMA AAAAA:::BAAIIII::::SI-A LUAT VOCE HANIBALICA DE OM BATRAN SI RADEA FARA NICIO SIMTIRE-RAUS----RAUS-----LASA-I BAI IN PACE SA TRAIASCA;BAI NENOROCITULE::::ESTI OM SAU DIN JUNGLA::::::DE CE STAI PE VIATA LOR::::NU ESTI DZEU:::ESTI BOLNAV CU NERVII::::LASA-I IN PACE BAI GRETOSULE::::::
10 mai 21:16
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
ESTE CA SI CUM AI ZICE DAI DE POMANA MANCARE DAR I-O ARUNCI IN FATA-ORI I-O DAI CU RESPECT ORI MAI BN NU I-O MAI DAI:OMUL DISPERAT OMANANCA SI ARUNCATA DAR NU E POMANA; E DEMONSTRATIE DE AROGANTA ;NEPASARE SI DE LIPSA DE BUN SIMT:
10 mai 20:51
Răspunde | Votează email 0 email
MARIA
NU-I NIMIC SAU NIMENI PERFECT-ISTORIA S-A SCHIMBAT- ASTA NU E CALOMNIE; E ADEVARUL: A TRECUT CU VEDEREA:CA DACA UNUL FACE CE VREA CU EL SI-AR DORI SA FIE PEDEPSIT TOATA VIATA DEGEABA:E CLAR:
10 mai 16:06
Răspunde | Votează email 0 email
Paul Snaider
Dosare facute de niste derbedei !~ Marea coruptie, distrugerea economiei Romaniei, nu o ancheteaza nimeni ! Combinatul de la Galati, cel mai mare din Europa va fi falimentat ! A fost cumparat pentru a putea fi inchis ...etc...etc !
1
EUR
4.6540
RON
16 Dec
noapte 2 °
zi 6 °
Ultimele joburi adaugate
24 H