Institutul de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată institutul din România care conduce Laserul de la Măgurele

Institutul Național de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată Institutul de Fizică Nucleară din România, care conduce proiectul Laserul de la Măgurele, după ce partea română a reziliat contractul cu Consorțiul EuroGammaS condus de italieni, pentru că aceștia au întârziat instalarea sistemului fascicul gamma, unul dintre principalele echipamente de cercetare. Contractul reziliat este în valoare de 66 de milioane de euro, scrie Edupedu.ro.

RomaniaTV.net
04 dec. 2018, 12:57
Institutul de Fizică Nucleară din Italia a dat în judecată institutul din România care conduce Laserul de la Măgurele

Cauza se judecă la Tribunalul Ilfov, iar acțiunea a fost înregistrată pe 22.11.2018, potrivit informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată, consultat de Edupedu.ro.

Acțiunea în instanță vine după ce Institutul din România a reziliat, pe 16 noiembrie 2018, contractul în valoare de 66 de milioane de euro semnat în 2014 de Consorțiul EuroGammaS pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma.

Directorul proiectului Laserul de la Măgurele, Nicolae Zamfir, care este și directorul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH), a declarat în repetate rânduri că EuroGammaS întârzie instalarea Sistemului Fascicul Gamma. „Consorțiul EuroGammaS nu a întreprins nimic pentru instalarea Sistemului Fascicul Gamma. A plătit 1,8 milioane de euro penalități de întârziere, ne-au mai trimis luni, pe trimestrul 3, penalități de 1,3 milioane. Dar nu întreprind nimic și ne îndreptăm cu pași mari către rezilierea contractului. Dacă ei nu fac nimic, eu nu am ce face”, a declarat directorul de proiect, la începutul lunii octombrie 2018.

Citeşte articolul integral pe Edupedu.ro