Institutul „Elie Wiesel” reacţionează după postarea nazistă a lui Vâlcov pe Facebook: Astfel de postări pot încuraja derapaje grave

Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel” a transmis luni că a luat la cunoştinţă cu maximă îngrijorare despre imaginile postate pe Facebook de Darius Vâlcov, consilier al premierului, care îl înfăţişează pe preşedintele Klaus Iohannis în chip de Adolf Hitler, folosind în postare şi alte elemente specifice nazismului.

RomaniaTV.net
03 sept. 2018, 13:35
Institutul „Elie Wiesel” reacţionează după postarea nazistă a lui Vâlcov pe Facebook: Astfel de postări pot încuraja derapaje grave

„Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a luat la cunoştinţă, cu maximă îngrijorare, despre gestul pe care unul dintre consilierii premierului, Darius Vâlcov, l-a făcut pe pagina sa de Facebook, prin care îl înfăţişează pe preşedintele Klaus Iohannis în chip de Adolf Hitler, folosind în postare şi alte elemente specifice nazismului. Astfel de postări, făcute de către un demnitar al statului, pot atrage după sine şi încuraja totodată derapaje grave”, a transmis Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, printr-un mesaj postat pe Facebook.

Instituţia reaminteşte că promovarea, în spaţiul public, a unor simboluri fasciste, legionare sau naziste intră sub incidenţa Legii nr. 217/2015, pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 31/2002, privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Consilierul premierului, Darius Vâcov, a postat duminică pe pagina sa de Facebook un clip video care sugerează că #rezist şi Forumul Democrat al Germanilor din România sunt organizaţii naziste. În montaj apare şi o fotografie cu preşedintele Iohannis, pe care îl aseamănă cu Hitler.