Insula artificială din Cuba pe care s-a reconstituit cultura indienilor taino, în pericol de dispariţie

Satul indienilor taino, unde este reprodusă viaţa zilnică a acestei comunităţi din Cuba ce nu mai există astăzi, este ameninţat de dispariţie, insula artificială pe care a fost reconstituită (într-o lagună din sudul Cubei) putând fi înghiţită de ape, s-a anunţat marţi la televiziunea cubaneză.

18 feb. 2014, 18:38
Insula artificială din Cuba pe care s-a reconstituit cultura indienilor taino, în pericol de dispariţie

Centru turistic-cultural „Aldea Taina” din Guama a fost construit în 1964 pe o insulă artificială dintr-o lagună aflată la 150 km sud-est de Havana, relatează AFP. Centrul expune, printre altele, circa 20 de statui ale Ritei Longa (1912 – 2000), cea mai celebră dintre sculptorii cubanezi, scrie Agerpres.

„Dacă nu se face nimic pentru salvarea insulei, ea va dispărea odată cu trecerea timpului”, a spus la televiziunea cubaneză sculptorul Urbano Bouza, fost asistent al artistei Rita Longa. Proiectul satului taino, care cuprinde şi un motel ce găzduieşte anual mii de turişti, a fost lansat de Fidel Castro şi Rita Longa, însă de 25 de ani nu s-au mai efectuat lucrări de restaurare. „Deocamdată am restaurat statuile, dar nu avem utilaje de dragare, macarale şi personal pentru a încerca să ranfluăm insula artificială”, a spus Nadiesda Santamaria, directoarea parcului turistic, la o emisiune televizată.

Indienii taino constituiau cea mai dezvoltată din cele trei comunităţi aborigene din Cuba, înainte de venirea spaniolilor, la sfârşitul secolului al XV-lea. Conchistadorii şi bolile pe care le-au adus au exterminat populaţiile locale în câţiva ani. Parcul Guama este unul din cele mai vizitate locuri turistice din Cuba, fiind situat la câţiva kilometri de Golful Porcilor, unde regimul lui Castro a respins în 1961 o invazie a unor mercenari cubanezi antrenaţi şi finanţaţi de CIA.

‘Indiferent de situaţia economică a ţării, trebuie găsită o soluţie pentru că procesul de erodare este ireversibil şi vom pierde totul’, a spus şi directorul adjunct al parcului, Luis Betancourt, citat de AFP.