Întâlnire la Guvern pentru salariile medicilor. Ponta a discutat cu miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii

Întâlnire de urgenţă la Guvern pentru salariile medicilor. Premierul Victor Ponta a discutat, marţi, la Palatul Victoria, cu ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, şi cu ministrul Muncii, Rovana Plumb, despre situația salariilor din sistemul de sănătate. Ministrul Sănătăţii vrea ca Executivul să găsească soluţii cât mai repede pentru majorarea veniturilor personalului medical, informează România TV. Mulţi ameninţă şi cu grevă generală.

18 aug. 2015, 07:11
Întâlnire la Guvern pentru salariile medicilor. Ponta a discutat cu miniştrii Sănătăţii, Finanţelor şi Muncii

UPDATE Premierul Victor Ponta are, marți după-amiază, la sediul Guvernului, o întâlnire cu reprezentanți ai sindicatelor din Sănătate pe tema salarizării personalului din acest sistem, scrie Agerpres. La discuții este prezent și ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, iar din partea sindicaliștilor, printre alții, prim-vicepreședintele Federației Sanitas, Marius Sepi.

UPDATE După întâlnirea de la Guvern, sindicaliştii discută cu ministrul Sănătăţii majorarea salariilor în sistemul sanitar. Potrivit unor surse oficiale, ar fi fost analizată o posibilă majorare cu 25 la sută a veniturilor angajaţilor din sănătate, din luna octombrie.

Întâlnirea de la Guvern a durat aproximativ o oră. Potrivit România TV, Victor Ponta şi Nicolae Bănicioiu vor anunţa, în cursul zilei, într-o conferinţă de presă, concluziile discuţiilor. Potrivit unor surse guvernamentale, o creştere a salariilor este posibilă din octombrie.

 

Surse neoficiale, citate de Agerpres, susţin că procentul cu care ar urma să fie majorate salariile din sistemul de sănătate va fi precizat în funcție de calculele financiare privind impactul bugetar al măsurii.

Totodată, potrivit acelorași surse, ministrul Sănătății urmează să continue discuțiile cu sindicatele din domeniu pe tema majorărilor salariale, cel mai probabil, o astfel de întâlnire urmând să aibă loc chiar în cursul zilei de marți.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, anunţa zilele trecute că doreşte negocieri cu premierul Victor Ponta şi cu ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, pentru majorarea salariilor medicilor.

Fără medici nu suntem deloc bine şi după decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Guvernul e obligat să găsească soluţii. Până acum au fost doar simple promisiuni. Creşterea veniturilor e o urgenţă. E nevoie de un pachet mai larg de măsuri„, a declarat, la România TV, Cristian Buşoi, fost director CNAS.

Citeşte şi Ministerul Sănătăţii: Vor fi majorări salariale pentru tot personalul din sistemul de sănătate

Ministerul Sănătăţii a aprobat, în urma unei întâlniri de luni cu reprezentanţii medicilor, o majorare salarială de 10% care se va aplica din această toamnă, urmând ca celelalte trepte de majorare să fie aplicate până în 2017 şi salariile să fie majorate chiar şi cu 70%.

Asta înseamnă că salariul unei asistente care este acum de 897 lei va fi majorat cu 10% din această toamnă şi va depăşi 900 lei, iar salariul unui medic primar care este acum de 3.300 lei va ajunge la 3.700 lei.

Nicolae Bănicioiu a dorit aceste discuţii în urma unei crize în domeniul sănătăţii, după ce mii de medici s-au revoltat. Pe o pagină de socializare ei au anunţat că vor să facă grevă generală.

Ministrul Sănătăţii a declarat că va mai purta discuţii şi cu alţi reprezentanţi ai medicilor.

Citeşte şi Bănicioiu: Sunt convins că vom găsi soluţii pentru majorarea veniturilor medicilor

VEZI şi Grupul ‎”Medici gata de greva generală. Solicitam salarii decente!” numără peste 17.200 de membri