Tăriceanu, după întâlnirea cu Dragnea şi Dăncilă: Pilonului II de pensii nu se desfiinţează, nici nu se stopează plăţile către acesta

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după întâlnirea cu liderul PSD Liviu Dagnea şi cu premierul Viorica Dăncilă, că nu se pune sub nicio formă problema desfiinţării Pilonului II de pensii şi nici nu se stopează plăţile către acesta, însă Guvernul vrea să ştie ce se întâmplă cu banii de puşi în acesta. Tăriceanu a susţinut că, la întâlnirea de la Guvern nu s-a discutat acest subiect. 

RomaniaTV.net
23 mai 2018, 09:39
Tăriceanu, după întâlnirea cu Dragnea şi Dăncilă: Pilonului II de pensii nu se desfiinţează, nici nu se stopează plăţile către acesta

”Nu se desfiinţează Pilonul II, nu poate fi vorba de aşa ceva. (…) Din câte am văzut, a fost o greşeală din partea Comisiei de Prognoză. Nu se stopează plăţile”, a afirmat Tăriceanu, într-o conferinţă de presă susţinută după întâlnirea de la Palatul Victoria.

”Vrem să avem o imagine clară asupra randamentului la Pilon II, ce se întâmplă cu banii investiţi, unde se duc. (…) Nu se pune sub nicio formă problema desfiinţării Pilonului II”, a subliniat liderul ALDE.

De asemenea, liderul ALDE a declarat că a mers la întâlnirea cu premierul Viorica Dăncilă pentru a arăta sprijinul necondiţionat pentru Cabinetul condus de aceasta.

„Am fost să o asigur că în coaliţie se va bucura de tot sprijinul şi de soliditatea majorităţii parlamentare şi de sprijinul instituţional în calitate de preşedinte al Senatului”, a afirmat Tăriceanu. 

Tăriceanu a precizat că deplasarea sa la guvern „are o încărcătură simbolică”: „Am vrut să arăt premierului că are acest suport necondiţionat. Am ţinut să o felicit pe doamna Dăncilă pentru seriozitatea abordării, pentru modul în care se comportă Guvernul”.

Liderul ALDE a spus că a fost o discuţie mult mai largă şi pe alte subiecte: trei mari categorii de proiecte prin parteneriat public-privat – autostrăzi, spitale şi spitalul republican, precum şi stadiul proiectul de OUG privind achiziţiile publice, care va fi aprobat în şedinţa de Guvern de joi.

Preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu au participat miercuri la o discuţie la Palatul Victoria cu şeful Executivului Viorica Dăncilă. 

„Am o întâlnire la 13.30 cu domnul Tăriceanu. O să vă spună dumnealui apoi despre ce. (… E şi domnul Dragnea.) E foarte bine, sunt liderii celor două partide care formează Coaliţia, e normal să avem o discuţie între Guvern susţinut de Coaliţie şi liderii Coaliţiei. (…) Nu discutăm despre Pilonul II, în niciun caz”, a anunţat premierul Viorica Dăncilă.

Vă reamintim că informaţiile apărute în ultimele zile legate de Pilonul II de pensii au creat nemulţumiri în rândul liderilor ALDE. 

Deputatul Varujan Vosganian, purtător de cuvânt al ALDE, a declarat marţi că oricine spune că pilonul II de pensii trebuie să se reîntoarcă la pilonul I şi să se suspende ignoră interesele pe termen lung ale românilor, el adăugând că aceşti bani nu pot fi preluaţi la pilonul I sub nicio formă.

„Preluarea banilor din pilonul II la pilonul I de pensii ar fi o fraudă la Constituţie, ar fi un abuz şi aşa ceva nu cred că este posibil. Mai ales că e vorba de milioane de titulari de cont, dintre care cel puţin un milion, dacă nu chiar 1,2 milioane, au conturi de peste 10.000 de lei, ceea ce deja este o sumă consistentă. În al doilea rând, ideea că s-ar putea relua angajarea cetăţenilor în fondurile de pensii mi se pare că aşa cum este propusă este o idee profund eronată. Anume că, dacă cetăţenii în clipa de faţă nu mai optează, ei trec automat în pilonul I şi numai dacă optează explicit că vor să păstreze şi o sumă în pilonul II rămân în pilonul II. Aşa ceva nu este firesc, pentru că cetăţenii au optat o dată în 2008 şi, dacă acum se va întâmpla altfel, se va întâmpla numai dacă ei îşi schimbă opţiunea. Chiar în situaţia aceasta, pe care eu nu o accept, în care s-ar da o lege prin care cetăţenii să fie rugaţi să opteze, ar trebui aşa: cei care optează să treacă la pilonul I trec la pilonul I, iar cei care nu optează rămân cu opţiunea pe care şi-au manifestat-o în 2008”, a explicat deputatul ALDE.

Guvernul României vrea să suspende plata contribuţiilor pentru pensiile administrate privat – Pilonul II – în perioada 1 iulie – 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai – decembrie.

Proiectul care vizează suspendarea plăţii contribuţiilor pentru pensiile administrate privat, Pilonul II, în perioada 1 iulie – 31 decembrie, este o propunere a Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), dar aceasta nu va fi pusă în aplicare, a susţinut, duminică, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu. 

Este o propunere a Comisiei de Prognoza, nu s-a transpus într-o OUG. (..) Nu suntem de acord cu ea. Proiectul trebuie să ajungă la Ministerul Muncii. (…) Nu se va întâmpla„, a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Luni, Ion Ghizdeanu, președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, a declarat că suspendarea contribuţiilor la Pilonul II Pensii a apărut din greşeală în proiectul publicat duminică seară.

„Avem propuneri care să îmbunătățim mecanismul și discutăm, facem analize interne, sunt mai multe. Nu există suspendare. Acolo era un cuvânt, eroare materială, era vorba de opțiuni, de perioadă de opțiune cum să facă, ce perioadă, care să intre în calcul, să vedem. Dacă era proiectul finalizat, era și notă de fundamentare. E o eroare pe care ne-o asumăm că s-a trecut un proiect intern nefinalizat în notă”, a declarat Ion Ghizdeanu pentru HotNews.ro.

El a precizat că a demarat o anchetă internă pentru a vedea cine a transmis acea informație.