Întâlnire între reprezentanții politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în problema transnistreană

Reprezentanții politici ai Chișinăului și Tiraspolului în procesul de reglementare transnistreană vor avea, vineri, o nouă întâlnire de lucru ce se va desfășura la sediul Misiunii OSCE din capitala Republicii Moldova, unde vor continua discuțiile asupra subiectelor nefinalizate în cadrul întrevederii lor de săptămâna trecută din stânga Nistrului.

RomaniaTV.net
21 aug. 2015, 06:54
Întâlnire între reprezentanții politici ai Chişinăului şi Tiraspolului în problema transnistreană

Potrivit unui comunicat oficial, citat de mass-media de la Chișinău şi remis de Agerpres, vicepremierul moldovean pentru reintegrare, Victor Osipov, și așa-zisul ‘ministru de externe’ transnistrean, Nina Ștanski, urmează să discute problema accesului liber la terenurile de după traseul Camenca-Tiraspol, măsurile de facilitare privind activitatea comercială externă a întreprinderilor din regiunea transnistreană în special pe piețele UE, instituirea controlului comun la punctul de trecere Kuciurgan-Pervomaisk.

Citeşte şi Alertă: Exerciţii militare cu muniţie adevărată în Transnistria

Totodată, vor fi luate în discuție aspecte legate de operațiunile de import-export ale mărfurilor pe cale ferată ce tranzitează segmentul central transnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene, în prezența reprezentanților Î.S.’Calea Ferată a Moldovei’, Serviciului Vamal al Republicii Moldova, precum și ai structurilor din regiunea transnistreană.

La aceste discuții au fost invitați să asiste reprezentanții mediatorilor și ai observatorilor din cadrul formatului de negocieri ‘5+2’. Acest format, la care Chișinăul și Tiraspolul participă cu drepturi egale ca părți implicate în conflict, Rusia, Ucraina și OSCE — ca mediatori și SUA și UE — ca observatori, a fost instituit la sfârșitul anului 2005, dar la câteva luni discuțiile au fost blocate. Negocierile au fost reluate la sfârșitul anului 2011, dar din iunie 2014 nu a mai avut loc nicio rundă de discuții.

Citeşte şi Podul feroviar de pe Nistru va fi vopsit în culorile drapelului Rusiei şi Transnistriei