Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Victor Ponta. IMAGINI de la întrevedere. Ce au discutat cei doi

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta au avut o întrevedere, de circa o oră, joi, la Palatul Cotroceni. Administraţia Prezidenţială a făcut publice pentru prima dată imagini de la o astfel de întâlnire, fiind a treia întrevedere dintre cei doi.

08 ian. 2015, 08:10
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Victor Ponta. IMAGINI de la întrevedere. Ce au discutat cei doi

Preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta stau la aceeaşi masă, la discuţii fiind prezenţi şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, precum şi consilierii prezidenţiali Dan Mihalache, George Scutaru şi Cosmin Marinescu.

„Am dorit sa avem o discutie pentru a fi pregatiti in vederea deplasarii mele la Bruxelles de saptamana viitoare… Sa vedem un pic cum stam la partea de buget, la absorbtia fondurilor europene”, îi spune Iohannis lui Ponta. 

Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, temele principalele de discuţie la întâlnirea de joi au fost „situaţia execuţiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Apărare în 2015 şi perspectivele pentru următorii doi ani, precum şi stadiul demersurilor întreprinse de Guvern pe lângă partenerii externi în vederea majorării deficitului bugetar astfel încât să se facă o eventuală alocare suplimentară de 0,3% din PIB în anul 2015 pentru finanţarea cheltuielilor militare.

„Această discuţie se înscrie în seria demersurilor instituţionale în sfera securităţii naţionale în conformitate cu atribuţiile constituţionale ale Preşedintelui României. Alte teme abordate în cadrul întâlnirii au fost stadiul atragerii de fonduri europene, precum şi modalităţile de îmbunătăţire a absorbţiei acestor fonduri„, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Iohannis, Ponta şi Maior au discutat despre atentatul din Franţa. România nu va ridica nivelul de alertă

Joi dimineaţă, Preşedinţia a anunţat întâlnirea dintre preşedinte şi premier.

„La iniţiativa Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, are loc joi, 8 ianuarie, la ora 11.00, la Palatul Cotroceni, o întâlnire de lucru cu Prim-ministrul României, domnul Victor Ponta. Temele principale sunt situaţia execuţiei bugetare pentru anul 2014 la nivelul MApN, fondurile alocate pentru Apărare în 2015 şi perspectivele pentru următorii doi ani”, informează Administraţia Prezidenţială.

Discuţiile de la Cotroceni au loc totodată în contextul evenimentelor tragice de la Paris. Conform surselor citate de România TV, este posibil să se convoace o şedinţă a CSAT.

Miercuri, după atacul armat de la Paris, Klaus Iohannis, Victor Ponta şi George Maior s-au întâlnit şi au convenit să păstreze nivelul actual de alertă teroristă din România.

Klaus Iohannis: Atacarea redacţiei Charlie Hebdo reprezintă un act terorist CRUD şi LAŞ

Administraţia Prezidenţială informa, miercuri seara, că preşedintele Klaus Iohannis a fost informat, prin Departamentul Securităţii Naţionale, de către structurile de specialitate, despre situaţia determinată de tragicul atentat care a avut loc la Paris.

SRI a precizat ca nu există motive pentru a se modifica gradul de alertă în România şi nu a fost identificat vreun pericol de tip terorist la nivelul ţării noastre în acest moment. Instituţiile abilitate ale statului urmăresc îndeaproape situaţia, asigură cooperarea interinstituţională astfel încât cetăţenii României să fie în siguranţă.