Victor Ponta-Traian Băsescu, ÎNTÂLNIRE la Cotroceni. Discuţiile au durat mai puţin de 30 de minute

Victor Ponta şi Traian Băsescu au discutat, luni, la Palatul Cotroceni, pe tema reducerii CAS cu 5 procente. Întâlnirea a avut loc în contextul în care şeful statului declara miercurea trecută că nu va promulga legea privind reducerea CAS cu 5 puncte procentuale până când Guvernul nu va indica surse convingătoare de compensare a deficitului.

14 iul. 2014, 06:40

Întâlnirea dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta pe tema legii privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale a durat mai puţin de 30 de minute. La discuţii a participat şi ministrul de Finanţe, Ioana Petrescu.

Traian Băsescu declara săptămâna trecută că, potrivit estimărilor, prin reducerea CAS se va crea un deficit cuprins între 5 şi 5,5 miliarde de lei, iar măsura de compensare prin îmbunătăţirea colectării de către ANAF nu este suficientă.

Ulterior, Ponta preciza că Guvernul nu va merge la Cotroceni, iar el, ca prim-ministru, nu e persoana potrivită pentru asemenea discuţii, întrucât reducerea CAS nu este o măsură a Guvernului, ci o lege adoptată de Parlament.

Citeşte şi: Traian Băsescu l-a chemat pe Victor Ponta la consultări privind reducerea CAS. Întâlnirea va avea loc luni

„Eu am avut întotdeauna şi cât voi fi prim-ministru o să am aceeaşi atitudine: n-a fost niciodată şi nu va merge niciodată cât sunt eu prim-ministru Guvernul la Cotroceni. Guvernul e la Piaţa Victoriei. Dacă vrea domnul preşedinte să avem tot felul de invitaţi pe acolo, poate să treacă. Dacă vrea să aibă un dialog cu mine, sigur, mă voi duce, m-am mai dus şi cu alte ocazii, nu că m-ar fi ascultat prea mult, dar măcar ca să păstrăm respectul pentru textele constituţionale şi pentru instituţii. Însă, în această situaţie concretă, dacă vrea să se consulte cu mine, pe tema reducerii CAS, nu se consultă cu persoana potrivită pentru că nu este o măsură a Guvernului, ci este o măsură care tocmai a fost adoptată de Parlamentul României”, declara premierul Ponta. 

Şeful Executivului a subliniat că legea privind reducerea CAS cu cinci puncte procentuale va intra în vigoare, indiferent de opoziţia preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit Constituţiei, legea se va întoarce la Parlament şi va fi votată, cel mai probabil, în septembrie, adăuga premierul. 

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 18 iunie, proiectul de lege privind reducerea CAS cu 5% de la 1 octombrie. Actul normativ va fi trimis Parlamentului spre dezbatere şi aprobare.