Toader, despre amnistie şi graţiere: Nu avem aşa ceva în Ministerul Justiţiei, nici în dezbatere, nici în avizare UPDATE

Tudorel Toader, ministrul Justiției, s-a întâlnit luni dimineață cu premierul Viorica Dăncilă, cu o zi înaintea ședinței de guvern de marți, în contextul discuțiilor tot mai insistente despre iminența adoptării unei Ordonanțe de Urgență pe amnistie și grațiere. Toader afirmă că nu există niciun proiect de ordonanţă de urgenţă la minister. În paralel, are loc o întrevedere Liviu Dragnea - Călin Popescu Tăriceanu la Parlament.

RomaniaTV.net
16 iul. 2018, 08:53

UPDATE Tudorel Toader a declarat luni că la Ministerul Justiţiei nu există în dezbatere sau avizare o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

 

„Tema discuţiei cu doamna premier – am informat-o pe doamna premier despre ce s-a discutat la recenta încheiata reuniune (Consiliul JAI – n.r.), dar, mai important, ceea ce mă interesau şi ce trebuia să fac, împreună cu doamna premier, să pregătim măsurile pe care trebuie să le luăm, pe care trebuie să le comunicăm, în vederea exercitării preşedinţiei Consiliului JAI”, a spus Toader.

Tudorel Toader a avut luni o întrevedere la Guvern cu premierul Viorica Dăncilă, el fiind întrebat la sediul MJ de către jurnalişti ce a discutat cu şefa Executivului.

Ministrul Justiţiei a fost întrebat dacă printre subiectele de discuţie s-a aflat şi o ordonanţă de urgenţă privind amnistia şi graţierea, despre care a apărut informaţia în spaţiul public că urmează să fie adoptată marţi.

„Să nu vorbim despre situaţii ipotetice. Nu avem aşa ceva în Ministerul Justiţiei, nici în dezbatere, nici în avizare”, a răspuns Toader.

_____________

Tudorel Toader a declarat la sediul Ministerului Justiţiei că merge la guvern pentru o discuție cu premierul Viorica Dăncilă, dar a evitat să spună care este tema întâlnirii și a evitat întrebările insistente ale jurnaliștilor referitoare la OUG-ul referitor la amnistie și grațiere.

La discuțiile de la guvern s-ar afla și ministrul de interne, Carmen Dan, și ministrul culturii, George Ivașcu.

Tot luni, la prânz, are loc şi o întâlnire între Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament, potrivit România TV.

Surse oficiale au declarat luni pentru G4Media.ro că liderul PSD forțează ca OUG-ul pe amnistie și grațiere să fie adoptat în ședința de guvern de marți. Potrivit surselor citate, ministrul justiției, Tudorel Toader, intenționează să-i delege atribuțiile secretarului de stat Mariana Moț, o apropiată a vicepremierului Paul Stănescu. Acesta din urmă face parte din nucleul dur de susținători ai liderului PSD, Liviu Dragnea.

Mariana Moț a semnat și adresa către Parlament prin care s-a propus o nouă definiție a abuzului în serviciu, adoptată de majoritatea PSD- ALDE, care îl scapă pe liderul PSD de acuzații. Noua definiție echivalează practic cu o dezincriminare a abuzului, astfel că fapta este infracțiune numai dacă funcționarul public obține ”pentru sine, soţ, rudă sau afini până la gradul al II-lea inclusiv, un folos material necuvenit”. Or, în dosarul angajărilor fictive, Dragnea este acuzat de instigare la abuz în cazul angajării a două membre de partid la Direcția de Protecție a Copilului Teleorman.

Citeşte şi: Dragnea şi Tăriceanu au discutat la Parlament despre suspendarea lui Iohannis