INTERCEPTĂRI în cazul Duicu. Cum îşi cerea ANDREI BĂDIN banii: Luni o să-ţi dau un SMS cu un cod IBAN

Lotul Duicu, în care se regăseşte şi Andrei Bădin, a fost trimis luni în judecată de DNA. Jurnalistul este acuzat de luare de mită după ce ar fi luat bani de la Duicu pentru a opri o campanie de presă împotriva Rovanei Plumb. Interceptările din rechizitoriul procurorilor arată cum au "negociat" mita jurnalistul şi şeful CJ Mehedinţi. Şi Rovana Plumb a fost interceptată de procurori.

29 iul. 2014, 14:40
INTERCEPTĂRI în cazul Duicu. Cum îşi cerea ANDREI BĂDIN banii: Luni o să-ţi dau un SMS cu un cod IBAN

Fostul ministru al Mediului, Rovana Plumb, în prezent ministru al Muncii, a fost interceptată de anchetatori în timp ce discuta la telefon cu preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu, tema fiind campania de presă declanşată împotriva ei de realizatorul TV Andrei Bădin, relatează Agerpres.

Astfel, în rechizitoriul DNA, prin care Duicu şi Bădin au fost trimişi recent în judecată, procurorii arată că, în anul 2013, Adrian Duicu făcea demersuri pentru numirea unui apropiat (Ionel Georgescu) ca secretar de stat la Ministerul Mediului, dar şi să obţină fonduri substanţiale de la acest minister.

Procurorii susţin că în luna iulie 2013 Andrei Bădin, realizator la B1 TV, a declanşat o campanie de presă împotriva Rovanei Plumb, context în care Duicu a intervenit pentru a opri această campanie.

Anchetatori notează că Bădin şi Duicu se aflau la acel moment într-o relaţie de amiciţie, mai ales că, în perioada 2009 – 2010 cel dintâi avusese colaborări la postul local de televiziune Tele 2 Drobeta, controlat de către Duicu.

ADRIAN DUICU şi ANDREI BĂDIN, trimişi în judecată de DNA. Jurnalistul, acuzat de LUARE DE MITĂ

În ziua de 28.07.2013, la ora 18,43, Duicu (aflat la Hotelul Majestic din Constanţa) a purtat o convorbire cu Rovana Plumb, cei doi stabilind să se întâlnească în Bucureşti, în ziua următoare.

DUICU: (…) Uite, eu mâine dimineaţă plec de la mare în jur de ora 9 şi vreau, 11, 11 jumătate sunt în oraş, în Bucureşti.
ROVANA PLUMB: E bine, atunci sigur că da.
DUICU: Dar ştiţi ce vă rog, să coborâţi dumneavoastră că o să fiu în tricou şi în blugi şi nu aş vrea să fiu văzut aşa.
ROVANA PLUMB: Sigur că da.
DUICU: Da, vă sun eu când vin. Unde să vin, la minister acolo?
ROVANA PLUMB: Sunt la minister mâine.
DUICU: Maxim 11 jumătate sunt la minister în faţă.
ROVANA PLUMB: Sigur. Ok.

***

Pe 29 iulie 2013, Adrian Duicu şi Rovana Plumb au mai purtat două convorbiri telefonice de scurtă durată, după care s-au întâlnit în Bucureşti, potrivit anchetatorilor.

După întâlnirea avută cu Plumb Rovana, Adrian Duicu, fiind însoţit de Constantin Popescu (preşedintele organizaţiei Orşova a PSD) s-a întâlnit cu Andrei Bădin, prilej cu care i-a solicitat acestuia, din nou, să nu realizeze noi emisiuni privind-o pe Rovana Plumb şi presupusele nelegalităţi comise de fiul acesteia, Andrei Plumb.

În seara aceleiaşi zile, Adrian Duicu a fost sunat de Andrei Bădin, prilej cu care acesta din urmă i-a transmis lui Duicu că va continua emisiunile:

DUICU: Te-am sunat astăzi cum am vorbit cu tine.
BĂDIN: Nu ţi-am răspuns că nu vreau să mă bag în povestea cu… cucoana! Nu vreau să m-amestec în povestea cu cucoana! Vreau să-mi… o ţin… Treaba ei cu cine şi cum a făcut aşa, cu mine nu face nicio înţelegere!… Ţi-am explicat, nu vreau să mă bag. Tu ai insistat. Treaba ta! Eu n-am… n-am ce să fac cu ea, n-am… Nici n-am încredere în poveştile ei! (…) Vezi că mâine ţi-l … pe primaru’ din Orşova!

***

În acest context, în ultima emisiune realizată înainte de a pleca în concediu, cea din data de 2 august 2013, Andrei Bădin a revenit la subiectul Rovana Plumb, căruia i-a consacrat cea de a doua parte a emisiunii (începând cu ora 18,54), se arată în rechizitoriu.

În timpul desfăşurării emisiunii, Duicu a sunat-o pe Rovana Plumb, cei doi purtând o convorbire de 57 de secunde.

Imediat după terminarea emisiunii, Duicu l-a sunat din nou pe Bădin, pentru a-l ruga încă o dată să nu continue emisiunile.

De această dată, Bădin a acceptat solicitarea făcută de Duicu, însă, drept contraprestaţie, i-a solicitat acestuia să-i dea o sumă de bani pe care să o depună într-un cont bancar pe care cel dintâi avea să i-l indice.

ANDREI BĂDIN, urmărit penal pentru că ar fi luat MITĂ ca să nu continue o campanie de presă

Astfel, în ziua de 2.08.2013, între Duicu şi Bădin s-a purtat următoarea convorbire:

DUICU: Te rog din sufletu’ meu, hai că ne vedem, mai vorbim noi doi. Te rog eu mult las-o! Te rog din sufletu’ meu! Te rog mult de tot! Deci, te implor! Te rog mult de tot, las-o!
BĂDIN: Bine. Luni o să-ţi dau un SMS cu un cod IBAN să dai până miercuri ceva, să plec.
DUICU: Bine. Da, mă. Da.
BĂDIN: Bine.
DUICU: Bă, te rog din suflet!
BĂDIN: Bine. După 20, o să vin la tine.

În aceeaşi zi, imediat după terminarea convorbirii purtate cu Bădin, Duicu a sunat-o din nou pe Rovana Plumb (cei doi discutând 1 minut şi 8 secunde), după care marţi, 6 august 2013, Bădin i-a transmis lui Duicu contul în care să depună 5.000 de lei.

După primirea acestei sume de bani, emisiunile realizate de Andrei Bădin nu au mai abordat subiectul referitor la presupusele nelegalităţi săvârşite de Rovana Plumb şi de fiul său (cel mult fiind abordate teme legate de activitatea ministerială a acesteia).

***

Semnificativă pentru schimbarea de atitudine manifestată de Andrei Bădin faţă de subiectul ‘Rovana Plumb’ este următoarea convorbire purtată de Duicu şi Rovana Plumb, în contextul campaniei publice care era în desfăşurare privitor la exploatarea minieră de la Roşia Montană.

Astfel, în ziua de 11.09.2013, la ora 17,23, între Duicu şi Rovana Plumb s-a purtat următoarea convorbire telefonică:

DUICU: Mă sună Bădin, intraţi mâine seară cu Roşia Montană, dar vă ridică mingea la fileu şi vă face emisiune bună pe treaba cu Roşia Montană…
ROVANA PLUMB: Ştii că nu prea mă lasă să mai ies pe Roşia Montană pentru că mă atacă ăştia foarte tare… Lasă-mă să vorbesc un pic, să văd dacă îmi dă drumul pentru că s-a înţeles că susţin proiectul şi ai văzut bine ce scandal e.

***

Fiind audiată în calitate de martor în cauză, Rovana Plumb a declarat următoarele: ‘În vara anului 2013, în cadrul emisiunii Aktualitatea B1, difuzată pe postul de televiziune B1 TV, s-a desfăşurat o campanie de presă la adresa familiei mele şi implicit la adresa mea. După difuzarea uneia dintre aceste emisiuni, m-a sunat domnul Duicu Adrian, care mi-a spus că Andrei Bădin, realizatorul emisiunii, este angajatul lui şi va vorbi cu el să vadă care este originea acestei campanii. Nu-mi aduc aminte ca domnul Duicu Adrian să-mi fi spus că va încerca să-l determine pe domnul Andrei Bădin să înceteze campania de presă (…) Arăt că este posibil ca domnul Duicu Adrian să-mi fi spus că a discutat cu domnul Bădin Andrei, fără însă a-mi preciza ce anume a discutat. Este posibil ca, ulterior, în contextul dezbaterii publice despre Proiectul Roşia Montană, domnul Duicu Adrian să mă fi sunat pentru a participa la emisiunea lui Andrei Bădin, însă eu am refuzat acest lucru’.

La rândul său, Andrei Bădin le-a spus procurorilor DNA că suma de 5.000 de lei reprezenta de fapt mai multe împrumuturi pe care le acordase anterior lui Adrian Duicu.