Intervenţie militară în Yemen: Aliaţii din Golf luptă pentru a salva guvernul legitim de atacurile şiiţilor

Arabia Saudită a început raidurile aeriene în Yemen, împotriva rebelilor houthi. Acţiunea militară la care participă mai multe state din regiune are ca scop protejarea guvernului legitim al preşedintelui Hadi.

26 mart. 2015, 16:18
Intervenţie militară în Yemen: Aliaţii din Golf luptă pentru a salva guvernul legitim de atacurile şiiţilor

În noaptea de miercuri spre joi, avioanele saudite au lansat bombardamente asupra capitalei yemenite Saana. Atacurile au vizat zona aeroportului, unde mai multe locuinţe au fost distruse. „Erau 12 oameni în clădire în momentul atacului. Am scos 6 cadavre. Restul sunt încă sub dărâmături”. „De azi dimineaţă nu a venit nicio echipă de salvare, cadavrele sunt încă acolo”.

Acţiunea militară a fost lansată împotriva rebelilor şiiti houthi care în ultimele luni au ocupat mai multe zone din Yemen şi l-au forţat pe preşedintele Hadi să se refugieze în oraşul Aden. La operaţiune participă încă 10 state din regiune, printre care Iordania, Qatar şi Emiratele Arabe Unite, iar Statele Unite oferă doar suport logistic şi informaţional.

Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, a discutat la telefon cu omologii săi din cadrul Consiliului de Cooperare din Golf pe marginea situației din Yemen. Kerry a salutat activitatea coaliției care acționează militar împotriva șiiților houthi și a subliniat susținerea Washingtonului, inclusiv prin furnizarea de informații, ajutor pentru alegerea de ținte și susținere logistică pentru lovituri (aeriene) împotriva țintelor houthi’

Citeşte şi Miliţiile şiite Houthi au preluat controlul asupra oraşului Taiz din Yemen

Liderii rebelilor avertizează că implicarea forţelor străine riscă să arunce Yemenul într-un conflict regional de proporţii. Aceştia sunt susţinuţi de Iran care a condamnat astăzi ceea ce a numit „agresiunea gravă asupra suvernităţii statului Yemen”. Conflictul ameninţă şi stabilitatea economică, Yemenul fiind un important exportator de ţiţei. Astăzi autorităţile au anunţat că au închis toate porturile şi doar în ultimele ore preţul barilului de petrol a crescut cu 6%.

Kerry s-a întâlnit la Riad, în Arabia Saudită, la sfârșitul lunii, cu șefi ai diplomațiilor țărilor din Golf, pentru a discuta despre negocierile nucleare cu Iranul, dar și despre conflictele din Yemen, Irak și Siria.