Intervenţiile chirurgicale, amânate la Institutul „Marius Nasta” din cauza lipsei aţei chirurgicale şi a mănuşilor

Medicii de la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Capitală au fost în situaţia de a amâna oprraţiile în cazul a zece pacienţi pentru că nu au mai avut plăcuţe de electro-cauter, măşti, mănuşi sau aţă chirurgicală, scrie jurnalista Paula Rusu.

03 nov. 2017, 12:55
Intervenţiile chirurgicale, amânate la Institutul „Marius Nasta” din cauza lipsei aţei chirurgicale şi a mănuşilor

Medicii spun că legea achiziţiilor publice „este făcută fără cap”, furnizorul care aprovizona spitalul neputând onora comanda pentru că legea prevede că pentru urgenţe spitalele pot face achiziţii fără licitaţie, dar toată lumea se teme să nu aibă probleme din cauză ca a luat mănuşi chirurgicale de urgenţă.

În aceste condiţii, într-o zi au fost amânate intervenţiile chirugicale pentru zece pacienţi, în lipsa măştilor, mănuşilor sau aţei chirurgicale.

„Pacientul cu cancer în timpul ăsta stă cu tumora în el, fiindcă nu sunt plăcuţe de electrocauter aşteptăm să ajungă metastazele în cap? Despre asta e vorba. Toată lumea se laudă ca există bani, ministerul de Finanţe, ministerul Sănătăţii. Banii se recoltează uşor de la populaţie, dar se întorc foarte greu la oameni, au creat o gramadă de hachiţe legislative (…) Au făcut o nouă lege a achiziţiilor în care noi, doctorii, trebuie să facem o estimare de preţuri. Păi nu asta e calificarea mea, eu sunt medic, eu am învăţat să tratez oameni nu să fac preţuri”, a spus profesorul Ioan Cordoş pentru jurnalista Paula Rusu.

Managerul Institutului Marius Nasta, medicul Gilda Popescu, a explicat că au existat controale şi li s-a imputat faptul că au cumpărat în regim de urgenţă medicamente pentru pacienţi proaspăt operaţi.

„Am avut controale unde ne-au luat la puricat toate hârtiile. Ştiţi care a fost problema: de ce am cumpărat în regim de urgenţă medicamente pentru pacienţi proaspăt operaţi. Sunt situaţii pentru care nu poţi achiziţiona medicamentele dinainte gândintu-te că poate, poate o să apară un caz excepţional. E nepermis să fii luat la întrebări, de ce ai salvat viaţa unui om în regim de urgenţă si nu ai făcut licitaţie. Da, am avut o sincopă, fiindcă au fost oameni la administrativ care nu şi-au făcut treaba, un domn administrator care a fost schimbat din funcţie. Acum, din fericire, stocurile sunt suficiente, vă pot arăta hărtiile”, a spus managerul spitalului.