Interzicerea fumatului. Studenţii, ÎNGRIJORAŢI că nu mai pot fuma în cămine

Legea care va interzice fumatul în spaţiile publice stârneşte îngrijiorări şi în rândul studenţilor fumători, care sunt de părere că începând cu 16 martie vor fuma mai mult în camere sau afară. Alţii, care sunt nefumători, se bucură că vor scăpa de fumul greu de pe coridoare.

RomaniaTV.net
15 feb. 2016, 06:51
Interzicerea fumatului. Studenţii, ÎNGRIJORAŢI că nu mai pot fuma în cămine

Legea antifumatului iscă controverse în rândul fumă­to­rilor care se tem că nu mai au unde fuma, cei mai mulţi dintre ei fiind în rândul studenţilor care locuiesc în cămine. „În căminul T4 se poate fuma pe scara de incendiu unde scrie loc pentru fumat. Dacă nu se va mai fuma acolo, sigur se va fuma în camere. Depinde de cât de modern este şi căminul. Dacă sunt căminele T1- T8, lumea mai fumează în camere, pe coridor, pe scara de incendiu, dar în T 17, T20 se fumează pe balcon. Până pe 16 martie va veni căldura, va ieşi lumea afară la fumat„, a declarat Mihai S., student în anul al III-lea al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare de la Universitatea Tehnică „Gheorge Asachi”, potrivit ziaruldeiasi.ro.

Nefumătorii sunt deranjaţi de mizeria pe care fumătorii o lasă în urmă şi spun că îi deranjează fumul de ţigară pe care sunt nevoiţi să îl suporte şi care rămâne impregnat în haine. „În căminele din Campusul Titu Maiorescu, acum doi ani se putea fuma la bucătărie, dar portarii veneau în control des. Acum, fumătorii ies pe scara de incendiu unde lasă în urma lor numai chiştoace şi scrum, deşi au bidoane cu apă unde pot scruma„, a încheiat Elena M., studentă a Facultăţii de Litere de la Unversitatea „Alexandru Ioan Cuza”.

Legea prin care se interzice fumatul în spaţiile publice închise va intra în vigoare într-o lună, pe 16 martie. Prin formulare, proiectul nu permite fumatul în balcoanele clădirilor, în pub-uri, în mijloacele de transport în comun, ci doar în spaţiile special amenajate şi izolate.

Fumătorii nu vor mai putea fuma în birourile sau în camerele de la locul de muncă, ci vor trebui să iasă în afara clădirii. „Spaţiul public închis este orice spaţiu accesibil pu­blicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent„, se arată în lege.

Amenda contravenţională pentru persoanele fizice care fumează în locurile interzise este de 100 până la 500 de lei. Persoanele jurudice vor trebui să plătească o sumă de la 5.000 de lei la prima abatere, iar la a doua abatere vor plăti o amendă de 10.000 de lei, cu sancţiunea de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii.