Întrebarea generalului care i-a dat fiori lui Mohamed Morsi: „De ce tremuri, domnule Preşedinte?”

Tensiunea care se face simţită în Egipt între armată şi Preşedinţie este captată pentru posteritate într-o înregistrare video care este difuzată non-stop de egipteni prin intermediul reţelelor sociale. "De ce tremuri, domnule Preşedinte?"

RomaniaTV.net
02 iul. 2013, 12:23
Întrebarea generalului care i-a dat fiori lui Mohamed Morsi: „De ce tremuri, domnule Preşedinte?”

În înregistrarea făcută la reuniunea pe care a avut-o luni preşedintele islamist Mohamed Morsi cu şeful forţelor armate, generalul Abdel Fattah al-Sisi, militarul îl întreabă pe şeful statului: De ce tremuri, domnule preşedinte? Cum? – întreabă Morsi. La care al-Sisi insistă: De ce tremuri?

Fără să răspundă la întrebare, preşedintele caută să-şi schimbe interlocutorul şi i se adresează premierului, Hisham Qandil, prezent şi el la reuniune, căruia îi vorbeşte despre ministrul turismului, Hisham Zaazu, care tocmai îşi anunţase demisia.

Tensiunile dintre preşedintele islamist şi armată s-au accentuat luni după-amiază, după ce armata a difuzat un comunicat în care dă tuturor părţilor un termen de 48 de ore pentru a ajunge la un acord „care să răspundă cererilor populaţiei”, avertizând că, în caz contrar, va interveni şi va anunţa „o foaie de parcurs însoţită de măsuri pentru aplicarea acesteia„. Armata, care timp de un an şi jumătate a preluat conducerea executivului în perioada dintre răsturnarea lui Hosni Mubarak şi alegerea lui Morsi, a anunţat încă de săptămâna trecută că nu va permite instalarea haosului în ţară.

Replica lui Morsi nu s-a lăsat prea mult aşteptată. Preşedinţia egipteană a respins în cursul nopţii de lunii spre marţi, printr-un comunicat, ultimatumul dat de armată. În document, Preşedinţia afirmă că declaraţia forţelor armate nu i-a fost prezentată preşedintelui” înainte de difuzare şi conţine „semnale care pot să provoace confuzie„, subliniind în acelaşi timp că este hotărâtă „să continue pe drumul pe care l-a ales spre o reconciliere naţională deplină”.