Introducerea în Constituţia Republicii Moldova a termenului „limba română” ca limbă oficială, aviz pozitiv în Comisia pentru economie

Proiectul de lege cu privire la modificarea art. 13 din Constituţia Republicii Moldova, care prevede înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română” ca limbă oficială, a fost avizat pozitiv de Comisia parlamentară pentru economie, buget şi finanţe. Proiectul a fost votat cu şase voturi "pentru" şi patru "împotrivă", transmite Deschide.MD.

RomaniaTV.net
09 nov. 2017, 08:55
Introducerea în Constituţia Republicii Moldova a termenului „limba română” ca limbă oficială, aviz pozitiv în Comisia pentru economie

Deputaţii care au fost de acord cu întroducerea în Constituţie a limbii române sunt: Ştefan Creangă (Grupul Parlamentar Popular European); Marcel Răducan (Fracţiunea Partidului Democrat); Vladimir Andronachi (Fracţiunea Partidului Democrat); Grigore Cobzac  (Fracţiunea Partidului Liberal Democrat); Gheorghe Mocanu (Grupul Parlamentar Popular European); Alina Zotea (Fracţiunea Partidului Liberal). 

Cei care s-au împotrivit înlocuirii acestui articol din Constituţie sunt: Alexandr Bannicov (Fracţiunea Partidului Democrat); Vladimir Golovatiuc (Fracţiunea Partidului Socialiştilor); Zinaida Greceanîi (Fracţiunea Partidului Socialiştilor) şi Corneliu Dudnic (Fracţiunea Partidului Democrat). 

Repartizarea voturilor în comisie a fost confirmată pentru Deschide.MD de liberala Alina Zotea, care a mai precizat că Oxana Domentii, deputata din cadrul Fracţiunii Partidului Comuniştilor, a lipsit de la şedinţă. 

Comisia economică şi de buget – finanţe este singura comisie parlamentară care a avizat până în prezent acest proiect. Preşedintele comisiei, Ştefan Creangă, a mai menţionat că membrii comisiei „vor propune Plenului ca acest proiect să se voteze nominal”. 

Iniţiativa legislativă cu privire la modificarea articolului 13 din Constituţie a fost înaintată de deputaţii fracţiunii Partidului Liberal Democrat. Curtea Contituţională a stabilit, în cadrul şedinţei din 31 octombrie, că iniţiativa deputaţilor PLDM este constituţională.